ydinsodan syttyminen 1983

Yksi venäläisupseeri esti ydinsodan syttymisen vuonna 1983

Ydinsodan syttyminen on ollut historiassa pariinkin otteeseen lähempänä, kuin moni haluaisi uskoa. Vuonna 1983 oltiin todella hiuskarvan varassa.

Venäläisupseeri Stanislav Petrov valvoi syyskuun 26. päivänä satelliitteja, joiden tarkoitus oli varoittaa maata lähestyvistä ohjuksista. Hieman keskiyön jälkeen Petrov sai ruudulleen varoituksen, että Venäjää lähestyi mannertenvälinen ohjus (ICBM) Yhdysvalloista.

Petrov ei uskonut informaatiota todeksi. ”Jos Yhdysvallat todella aloittaisi ydinsodan, ohjuksia tulisi ensi-iskussa satoja”, upseeri päätteli. Hieman myöhemmin satelliitit havaitsivat neljä uutta ohjusta Yhdysvalloista kohti Venäjää. Petrov päätteli jälleen kyseessä olevan tietokoneen virhe, vaikka hän ei voinut mitenkään varmistaa asiaa.  Venäläisupseeri oli täysin oikeassa, ja hänen toimintansa saattoi hyvinkin estää ydinsodan syttymisen.

Petrov ei saanut lopulta mitään palkkiota toiminnastaan. Jos miehen toiminta olisi tuotu julkisuuteen, järjestelmästä vastuussa olevat arvovaltaiset tiedemiehet sekä upseerit olisivat joutuneet rangaistaviksi. Tapaus tuli suuren yleisön tietoon vasta 90-luvulla, ja Petrov on saanut sen jälkeen laajempaa tunnustusta.

Lähde: Wikipedia | Kuva: By Original: United States Department of Defense (either the U.S. Army or the U.S. Navy) Derivative work: Victorrocha (Operation_Crossroads_Baker_(wide).jpg) [Public domain], via Wikimedia Commons

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *