voikukka

Voikukat ovat terveellistä herkkua

Voikukkia kasvaa ympäri maapallon. Ne puhkeavat kukkaan myös Suomessa kevään ensihetkillä. Monet pitävät voikukkia itsepintaisina rikkakasveina, joita on hankala saada kitkettyä pois omalta pihalta tai puutarhasta. Ne ovat kuitenkin paljon enemmän kuin rikkakasveja.

Voikukat ovat tunnettuja perinteisessä kasvilääketieteessä niiden monista hyvistä ja lääkitsevistä ominaisuuksistaan. Vuosisatojen ajan voikukkia on käytetty yrtteinä esimerkiksi akneen, maksasairauksiin ja ruoansulatusongelmiin.

Voikukkien ravintosisältö vastaa monien puutarhasi vihannesten terveellisyyttä. Niissä on paljon vitamiineja, mineraaleja ja kuituja juuresta kukkaosaan . Voikukan vihreät osat voi keittää tai syödä raakana, jolloin niistä saa paljon A-, C- ja K-vitamiineja. Ne sisältävät myös E- ja B-vitamiinejä sekä runsaasti useita mineraaleja kuten rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja potassiumia.

Voikukan juuri sisältää paljon inuliinia, joka auttaa ruoansulatuksessa sen terveellisen bakteerikasvuston vuoksi. Juuriosat yleensä kuivataan ja niitä käytetään teessä tai kahvissa, mutta niitä voidaan syödä myös kokonaisina.

Voikukissa on paljon myös antioksidantteja, jonka vuoksi niillä on niin paljon hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Esimerkiksi sen antioksidanttinen betakaroteeni on tunnetusti tehokas apu solujen tuhoutumiseen ja oksidanttiseen stressiin.

Joissain tutkimuksissa on tullut myös esiin, että voikukissa saattaa olla antimikrobisia ominaisuuksia, jotka auttavat kehoa taistelemaan erilaisia tulehduksia vastaan. Voikukkaa on saatavilla myös tiivistemuodossa eli kapseleina, uutteina ja vastaavina.

Voikukkatutkimus on vielä hieman lastenkengissä, joten selviä annostusrajoja voikukkien nauttimiseen ei ole määritetty. Kannattaa siis käyttää maalaisjärkeä voikukkien nauthtimisessa!

Lähde: Healthonline | Photo by Stefan Steinbauer on Unsplash