gin tonic vesi

Tonic-vesi oli alun perin malarialääke

Schweppes Indian Tonic Water on markkinoiden tunnetuin tonic-vesi. Sitä myydään nykyisin lähes jokaisessa ruokakaupassa. Tiesitkö, että kyseessä oli alun perin malarialääkkeeksi tarkoitettu juoma?

Englanninkielinen sana tonic tarkoittaa suomennettuna lääkejuomaa, ja adjektiivina sen hyvä käännös on ”vahvistava”. Nimi Indian Tonic Water on saanut alkunsa hyvästä syystä, sillä juoma kehitettiin Intiassa 1800-luvulla lääkkeeksi malarian torjuntaan.

Veden parantava vaikutus tuli kiniinistä, joka on kiinanpuun kuoresta saatava lääkeaine. Kyseisellä kasvilla ei ole suomenkielisestä nimestään huolimatta yhteyttä Kiinaan. Inkat keksivät aikoinaan Cinchona­-puun kuoren toimivan lihasrelaksanttina ja estävän kylmästä aiheutuvaa värinää. Jesuiitat toivat lääkeaineen Eurooppaan 1600-luvulla, ja kiinanpuun kuorta on käytetty malarian hoitoon siitä lähtien.

Malaria vaivasi Englannin siirtomaita vielä 1800-luvun alussa, vaikka tauti oli kitketty tehokkaasti Euroopasta. Kiniinin maku on todella kitkerä, joten englantilaiset alkoivat sekoittaa sitä veden sekä sokerin kanssa. Näin saatiin aikaan miellyttävämpi juoma, jolla oli myös terveysvaikutuksia – tonic-vesi oli syntynyt.

Ensimmäinen kaupallinen tonic-vesi tuli markkinoille 1850-luvun lopulle. Aluksi tonic-vesi sisälsi kiniiniä, mutta lääkeaine katosi pulloista 1900-luvulla. Nykyisin kiniini korvataan pääasiassa erilaisilla makuaineilla, ja tonic-vesi on vähemmän kitkerää kuin alkuperäinen oli.

Englantilaiset nauttivat tonic-vettä myös ginin kanssa, mistä syntyi yksi maailman tunnetuimpia drinkkejä: gin and tonic. Juoma tehdään sekoittamalla giniä sekä tonic-vettä halutussa suhteessa, ja se nautitaan yleensä limen tai sitruunanpalan kanssa. Kyseinen drinkki on suosittu etenkin kesäisin.

Kuva: Pexels