teepussi

Teepussi keksittiin vahingossa Yhdysvalloissa

Teetä on nautittu kaukoidässä jo tuhansia vuosia. Tarinan mukaan juoma keksittiin vuonna 2800 eaa, kun teelehtiä putosi Kiinan keisari Shennongin keittämään kuumaan veteen. Tee löysi tiensä Eurooppaan vasta 1500-luvulla, ja Englannissa sen suosio alkoi toden teolla kasvaa 1700-luvulla. Noihin aikoihin tee levisi myös Yhdysvaltoihin.

Teetä on pakattu ensimmäisen kerran paperipusseihin jo 800-luvun Kiinassa. Juomaa kuitenkin valmistettiin pääasiassa pannussa, jossa teelehtien päälle kaadettiin kuumaa vettä. Nykyisin käytössä olevat teepussit kehitettiin vasta 1900-luvun alussa.

Modernin teepussin takana on amerikkalainen Thomas Sullivan, joka toimi teen maahantuojana New Yorkissa. Hän lähetti vuonna 1908 teenäytteitä asiakkailleen silkkipusseissa. Tarkoitus oli, että asiakas kaatoi näytteen pussista edelleen pannun pohjalle.

Sullivanin asiakkaat kuitenkin huomasivat, että teenäytteitä oli helpompi nauttia upottamalla pussi suoraan kuumaan veteen. Moderni teepussi oli syntynyt. Thomas Sullivan sai nopeasti palautetta asiakkailtaan ja alkoi kehittää teepusseja paremmin toimiviksi.

Teepussien suosio alkoi kasvaa Yhdysvalloissa toden teolla 1920-luvulla. Niitä valmistettiin koneellisesti ensimmäisen kerran vuonna 1929 Saksassa.

Englantilaiset eivät ensin lämmenneet idealle teepusseista. 1930-luvun lopulla alkanut 2. maailmansota hidasti myös teepussien käyttöönottoa Englannissa, sillä materiaaleista oli tuolloin kova pula. Teepussien käyttö alkoi yleistyä sumujen saarilla vasta sodan jälkeen 1950-luvulla.

Teepussien osuus oli 1960-luvun alussa vain pari prosenttia Englannin koko markkinasta. Nykyisin osuus on jo yli 95 prosenttia. Teepussien suosioon vaikutti olennaisesti käytön helppous, eli teenlehtien siivous pannun pohjalta poistui kokonaan.

Lähde: tea.co.uk  | Kuva: Photo by freestocks.org from Pexels