suomen yleisin sukunimi

Mikä on Suomen yleisin sukunimi?

Suomen yleisin sukunimi vuonna 2023 on Korhonen. Korhosen jälkeen suosituimmat sukunimet ovat Virtanen, Mäkinen, Nieminen ja Mäkelä. Suomalaiset sukunimet muodostetaan usein liittämällä etuliite tai juuriosa yleiseen sukunimipäätteeseen.

Mikä on Suomen yleisin sukunimi 2023?

Suomen yleisin sukunimi vuonna 2023 on Korhonen. Suomessa on Väestötietojärjestelmän mukaan 22354 henkilöä, joiden sukunimi on Korhonen.

Korhonen on tunnettu nimivalinta Itä-Suomessa ja sitä pidetään tyypillisenä savolaisniminä. Jo 1500-luvun puolivälissä Savossa asui merkittävä määrä Korhosia. Savolaiset ovat olleet aktiivisia muuttajia, joten Korhoset levisivät nopeasti eri puolille Suomea.

Sukunimet Korhonen ja Korhola ovat kehittyneet lisänimestä Korho, joka viittaa huonokuuloiseen tai kuuroon henkilöön. Tämä lisänimi on saanut erilaisia merkityksiä eri alueilla, kuten iso mies, vanhus, ylpeä, rikas ja leuhka, vähän tyhmä ja kömpelö, sekä korhopää, joka tarkoittaa pörröpäistä.

Suomen yleisimmät sukunimet

Korhosen jälkeen suosituimmat sukunimet ovat Virtanen, Mäkinen, Nieminen ja Mäkelä. Seuraavassa on listattuna Suomen kymmenen suosituinta sukunimeä. Tässä artikkelissa kerrotut tilastotiedot on poimittu Väestötietojärjestelmän nimipalvelusta toukokuussa 2023.

Sukunimi Miehet Naiset Yhteensä
Korhonen 11434 10920 22354
Virtanen 11292 10281 21573
Mäkinen 10107 9834 19941
Nieminen 10106 9656 19762
Mäkelä 9602 9316 18918
Hämäläinen 9269 8853 18122
Laine 9048 8966 18014
Heikkinen 8763 8612 17375
Koskinen 8632 8339 16971
Järvinen 8102 7848 15950

Saat seuraavaksi lisätietoa myös muiden suosittujen nimien alkuperästä.

Virtanen -nimen alkuperä

Virtanen on yleinen sukunimi, joka juontaa juurensa usein paikannimeen tai asuinpaikkaan, jossa esiintyy sana ”virta”. Nimi voi viitata esimerkiksi joen tai puron läheisyyteen. Virtanen-nimi on muodostettu tyypillisesti ottamalla paikannimestä tai asuinpaikasta johdettu virta-sana ja lisäämällä siihen yleinen sukunimipääte ”-nen”.

Virtanen-nimi on lähtöisin Lounais-Suomesta ja se on levinnyt sieltä muualle Suomeen. Virtanen oli pitkään Suomen yleisin sukunimi, mutta Korhonen valloitti ykköspaikan vuonna 2015.

Mäkinen -nimen alkuperä

Mäkinen on yleinen sukunimi Suomessa, ja se juontaa juurensa usein maantieteelliseen nimeen, jossa esiintyy sana ”mäki”. Nimi voi viitata esimerkiksi kukkulaan tai kumpareeseen, mikä oli tyypillinen asuinpaikan ominaisuus tai maisemapiirre.

Mäkinen-nimi on saanut suosionsa erityisesti 1800-luvun lopulla, kun kansallisuusaate vahvistui Suomessa. Ihmiset halusivat omaksua sukunimiä, jotka heijastivat suomalaisuutta ja kansallista identiteettiä. Tällöin monet valitsivat sukunimekseen luontosanan kuten ”mäki” ja lisäsivät siihen perinteisen suomalaisen sukunimipäätteen ”-nen”.

Nieminen -nimen alkuperä

Nieminen kuuluu myös perinteisiin sukunimiin. Nimi on muodostettu ottamalla niemestä johdettu sana ja lisäämällä siihen yleinen sukunimipääte ”-nen”. Nieminen-nimi on yleistynyt erityisesti maan rannikkoalueilla ja järviseuduilla, missä niemien esiintyminen on yleisempää.

Niemiset yleistyivät 1800-luvun lopulla, jolloin uudisnimiä alettiin käyttää samojen periaatteiden mukaisesti kuin Mäkinen-nimeä. Kansallisuusaatteen noustessa suosituksi otettiin käyttöön uusia sukunimiä, joissa etuliite edusti kansallisromanttista luontokuvastoa.

Yleistä suomalaisista sukunimistä

Suomalaiset sukunimet muodostetaan usein liittämällä etuliite tai juuriosa yleiseen sukunimipäätteeseen. Yksi yleisimmistä sukunimipäätteistä suomen kielessä on ”-nen”. Tämä päätteellä muodostaminen on tyypillistä suomalaisille sukunimille.

Päätteen ”-nen” lisääminen juuriosaan tai etuliitteeseen antaa suomalaisen sukunimen. Esimerkiksi sana ”mäki” yhdistettynä päätteeseen ”-nen” muodostaa sukunimen ”Mäkinen”. Samalla tavalla sana ”virta” yhdistettynä päätteeseen ”-nen” muodostaa sukunimen ”Virtanen”. Näin suomalaiset sukunimet heijastavat usein luontokuvastoa tai asuinpaikkaan liittyviä ominaisuuksia.

On kuitenkin huomattava, että suomalaiset sukunimet voivat myös muodostua muilla päätteillä tai ilman päätettä. Esimerkiksi sukunimi ”Hämäläinen” käyttää päätettä ”-lainen” ja sukunimi ”Koskela” ei käytä päätettä lainkaan. Sukunimien muodostaminen voi perustua myös muihin tekijöihin, kuten ammattiin, isännimiin tai historiallisiin tapahtumiin.

Yleisesti ottaen suomalaiset sukunimet ovat monimuotoisia ja rikkaan kulttuurimme heijastuksia, ja niiden muodostus perustuu erilaisiin sääntöihin, perinteisiin ja merkityksiin.

Tutustu myös artikkeliin maailman yleisimmistä sukunimistä.