koira

Stressisi voi siirtyä koiraasi

Jos olet hyvin stressaantunut, on todennäköistä, että koirasikin on. Jos taas olet rentounut ja stressitasosi on alhaalla, myös koirasi on rennolla mielellä.

Ruotsissa on nimittäin tutkittu, että omistajan ja lemmikin stressihormonit ovat yhteydessä toisiinsa. Linköpingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan stressitasot voivat siirtyä ihmisestä eläimeen. Asiaa on tutkittu mittaamalla omistajien ja lemmikkien stressihormonitasoja. Tutkimuksen mukaan kun omistaja on stressaantunut, myös koira tulee stressaantuneeksi.

Koirien ja ihmisten yhteiselo on kestänyt yli 15 000 vuotta. Alun perin koira on jalostettu sudesta ihmisen lemmikiksi, ja vuosituhansien aikana koira on alkanut tarkkailemaan omistajansa vointia ja tunnetiloja. On huomattu, että monet koirat pyrkivät esimerkiksi lohduttamaan omistajiaan, kun he ovat selvästi ahdistuneita.

Myös koirat voivat ahdistua omistajien ahdistuessa. Koska lemmikkikoirat ovat täysin riippuvaisia ihmisistä, sillä niiden ruoan saati ja lähes koko muu hyvinvointi on ihmisten harteilla, on niille ollut eduksi alkaa havainnoida ja reagoida omistajansa vointia ja erilaisia tunnetiloja.

Jo aiemmin on havaittu, että sosiaaliset laumaeläimet tarkkailevat ja peilaavat toistensa tunnetiloja. Lajien sisällä stressitasojen siirtyminen on siis yleistä. Myös ihmisellä esimerkiksi äidin stressihormoonit laukaisevat stressin lapsella ja stressaantuneiden opettajien luokissa oppilaillakin on korkeammat stressitasot eli kortisolihormoni koholla.

Tuore ruotsalaistutkimus todensi kuitenkin ensimmäistä kertaa, että kortisolitasot voivat siirtyä myös lajien väleillä. Tosin, kaikki rodut eivät reagoi stressiin yhtä herkästi.

Lähde: Tiede | Kuva: Pixabay from Pexels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *