josif stalinin poika

Stalinin poika yritti itsemurhaa ja kuoli sotavankina

Neuvostoliiton entinen johtaja Josif Stalin on tuttu nimi historiankirjoista. Hänen poikansa Jakov Dzugasvilin kohtalo on kuitenkin vähemmän tunnettu.

Josif Stalin oli oikealta nimeltään Josif Vissarionovits Dzugasvili. Hänellä oli neljä tunnettua lasta, joista Jakov Dzugasvili syntyi vuonna 1907 Stalinin ensimmäiselle vaimolle.

Jakov ei tullut missään vaiheessa toimeen isänsä kanssa. Tämä konkretisoitui 1920-luvun lopulla, jolloin hän meni tapaamaan isäänsä morsianehdokas Zoya Guninan kanssa. Stalin raivostui Jakoville niin pahasti, että tämä yritti tapaamisen jälkeen itsemurhaa Zoyan paettua paikalta. Jakov ampui kuitenkin ohi sydämestään ja luoti osui vain hänen keuhkoonsa. Erään version mukaan Stalin totesi tilanteen nähtyään:

“Hän ei osaa edes ampua suoraan.”

Jakov Dzugasvili joutui myös 2. maailmansodassa rintamalle. Vapautuksen sijaan isä Josif päinvastoin soitti Jakoville ja käski hänen osallistua taisteluun.

Stalinin poika joutui saksalaisten sotavangiksi Smolenskin taistelun yhteydessä heinäkuussa 1941. Saksalaiset olivat riemuissaan, kun hänen henkilöllisyytensä selvisi heille muutamaa viikkoa myöhemmin. Jakov ei kuitenkaan suostunut yhteistyöhön Natsi-Saksan kanssa. Stalin puolestaan totesi, ettei hänellä ole poikaa saksalaisten vankina.

Myöhemmin Hitler yritti jopa vaihtaa Jakovia sotamarsalkka Paulusiin, joka oli jäänyt Neuvostoliiton vangiksi Stalingradissa. Stalinin kerrotaan sanoneen:

”En vaihda marsalkkaa luutnanttiin.”

Jakov kuoli Sachsenhausenin vankileirillä elokuun 14. päivänä vuonna 1943. Kyseessä oli itsemurha, mikä vahvistettiin myös tutkimuksissa vuonna 2000. Teorian mukaan Jakov tunsi tilanteensa toivottomaksi jo ennestään; kun hänelle selvisi Josif Stalinin osallisuus Katynin joukkomurhaan , se oli viimeinen niitti.  Jakov hyppäsi sähköistettyyn aitaan ja kuoli viimeistään vartijoiden luoteihin.

Myöhemmin on selvinnyt, että Stalin ei hylännyt sittenkään poikaansa totaalisesti. Hän määräsi kaksi salaista pelastusoperaatiota vuonna 1942, jotka eivät kuitenkaan onnistuneet.

Lähde: defensemedianetwork.com | Kuva: public domain