härkä pillastuu punaisesta väristä

Neljä tunnettua ”faktaa” eläinkunnasta, jotka ovat virheellisiä

Seuraavat eläinkunnan kuuluisat myytit ovat iskostuneet ihmisten mieliin vuosikymmenten aikana, vaikka niillä ei ole mitään totuuspohjaa. Hyvä esimerkki on sopulien joukkoitsemurha. Tässä artikkelissa murretaan neljä tunnettua ”faktaa”.

1: Hait eivät voi sairastua syöpään

Yleisen uskomuksen mukaan hait eivät voi sairastua syöpään. Jos tämä haiden hämmästyttävä kyky saadaan jotenkin selvitettyä, se voisi tarjota apua miljoonille ihmisille. Valitettavasti tämä sitkeästi elänyt ”fakta” ei ole totta. Haiden on todettu saavan kasvaimia jo pitkälti yli sadan vuoden ajan.

Myytti vahvistui (tai sai alkunsa populaarikulttuurissa) 90-luvulla tohtori I. William Lanen julkaistua kirjan Shark’s Don’t Get Cancer. Kirjassa ei edes todeta haiden olevan immuuneja syövälle, mutta saavan sen erittäin harvoin johtuen niiden rustosta. Hainrustouutetta myydään edelleen luontaistuotteena erilaisiin vaivoihin.

2: Härät pillastuvat punaisesta väristä

Härkien pillastuminen punaisesta vaatteesta juontaa tietysti juurensa härkätaisteluareenoille. Matadori heiluttaa härän edessä punaista vaatetta, jonka jälkeen eläin hyökkää siitä kohti.

Tämä myytti on helppo kumota, sillä härät ovat värisokeita. Matadori voisi heilutella näin ollen mitä tahansa vaatetta, ja vaikutus olisi sama. Härkä hyökkää matadoria kohti osittain näkemänsä liikkeen vuoksi ja osittain johtuen sen piinaamisesta henkihieveriin.

Myytti on jäänyt elämään niin vahvana, että sanonta ”asia x toimii henkilö y:lle punaisena vaatteena” on käytössä myös eläinkunnan ulkopuolella.

3: Lepakot ovat sokeita

Tämä myytti on syöpynyt lähes jokaisen alitajuntaan todennäköisesti siksi, koska se on niin helppo uskoa. Lepakot liikkuvat usein yöllä ja käyttävät kaikuluotausta ympäristönsä sekä saaliseläinten havainnointiin. Näin ollen on helppo uskoa, että lepakot ovat sokeita.

Tämä ”fakta” on yksiselitteisesti väärin. Lepakot näkevät siinä missä ihmisetkin, ja jotkut jopa paremmin. Niillä on siten myös normaali näkökyky päivänvalossa. Yöaikaan ne tietysti hyödyntävät kaikuluotausta, mutta tilanteen salliessa lepakot näkevät myös ympäristönsä normaalisti. Sanonta ”sokea kuin lepakko” on siis kaikin puolin väärin.

4: Sopulien joukkoitsemurha

Jokainen on varmasti joskus kuullut tai lukenut sopulilauman syöksymisestä alas jyrkänteeltä kuolemaansa. Sopulien tekemä joukkoitsemurha on mielenkiintoinen fakta, jolla ei kuitenkaan ole mitään totuuspohjaa.

Fakta lähti liikkeelle Disneyn ”dokumentista” Wild Wildnerness (1958). Elokuvassa näytettiin laumoittain jyrkänteeltä alas syöksyviä sopuleita, jotka putosivat mereen ja hukkuivat. Tilanne oli kuitenkin lavastettu, sillä Disneyn kuvaajat yksinkertaisesti heittivät laumoittain eläimiä alas jyrkänteeltä. Alla olevassa videossa on kyseinen klippi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *