mitä tarkoittaa siniverinen

Mitä tarkoittaa siniverinen?

Siniverinen tarkoittaa aristokraattista, aatelista tai kuninkaallista henkilöä. Sana siniverinen on peräisin Espanjasta.

Mitä tarkoittaa siniverinen?

Siniverinen tarkoittaa aristokraattista, aatelista tai kuninkaallista henkilöä. Siniverinen ei tarkoita samaa kuin rikas. Suurin osa siniverisistä on toki rikkaita, mutta kaikki rikkaat eivät ole siniverisiä!

Historiallisesti siniveriset ovat rakentaneet linnoja ja palatseja sekä hallinneet maailmaa. Länsimaisissa demokratioissa siniverisillä on enä seremoniallinen ja epäpoliittinen rooli. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat Skandinavian kuningasperheet. Alla on kuva Ruotsin kuningasperheen virallisilta sivuilta.

siniverinen ruotsin kuningasperhe

Myös Suomessa on yli 300 aatelissukua. Vanhin suomalaista alkuperää oleva aatelissuku on Blåfield, joka aateloitiin jo vuonna 1476. Suurin osa Suomen siniverisistä on ruotsalaista ja venäläistä alkuperää johtuen Suomen historiallisesta asemasta ko. maiden hallinnassa.

Mistä sana siniverinen on peräisin?

Sana siniverinen on peräisin Espanjasta. Siniverisiksi (sangre azul) kutsuttiin sellaisia espanjalaisia, jotka polveutuivat pohjoiseurooppalaisista visigooteista. Nämä suuret soturit valloittivat nykyisen Espanjan alueen 400-luvulla.

Miksi sitten puhutaan sinisestä verestä? Eihän aatelisten veri ole sen sinisempää kuin muidenkaan!

Sininen veri juontaa juurensa keskiajalta. Aateliset viettivät silloin aikaa linnoissaan ja palatseissaan eivätkä raataneet ulkona auringon paahteessa. Vaalea iho kuvasi tuohon aikaan korkeaa statusta. Verisuonet kuultavat puolestaan vaalean ihon läpi sinisinä.

Mitä tarkoittaa sanonta syntyä kultalusikka suussa?

Mitä tarkoittaa, jos henkilö on syntynyt kultalusikka suussa? Sanonta liittyy myös artikkelin aiheeseen. Sillä viitataan henkilöön, joka on syntynyt varakkaaseen perheeseen. Kultalusikka suussa syntynyt ei ole välttämättä aatelinen – lähinnä selvästi keskimääräistä varakkaampi.

Käytössä on myös sanonta syntyä hopealusikka suussa. Tämä on lähempänä englanninkielistä sanontaa ”born with a silver spoon in your mouth”.

Kulta- tai hopealusikka suussa syntyminen on suhteellista. Suurin osa suomalaisista tuskin kokee sanonnan osuvan itseensä. Me olemme kuitenkin syntyneet kultalusikka suussa verrattuna köyhiin Afrikan tai Aasian maihin.