phil hartman troy mcclure lionel hutz

Simpsonit-sarjan suosikkiääni kuoli oman vaimonsa murhaamana

Amerikkalainen Phil Hartman (1946-1998) oli suosittu koomikko etenkin 80-luvulla. Hänen uransa lähti toden teolla nousuun vuonna 1986, kun Hartman pääsi osaksi Saturday Night Live -sketsisarjaa. Hartman oli taitava imitoimaan eri henkilöitä, ja hän sai pari vuotta myöhemmin kiinnityksen myös Simpsonit tv-sarjan ääninäyttelijäksi.

Phil Hartman oli mukana Simpsonit-sarjassa vuosina 1991-1998. Hän esitti kahta erittäin suosittua hahmoa kausilla 2-10: asianajaja Lionel Hutz sekä näyttelijä Troy McClure. Näiden lisäksi Hartman esitti myös monia pienempiä hahmoja.

Hahmojen ensiesiintyminen tapahtui Lionel Hutzin toimesta toisen tuotantokauden jaksossa ”Bart Gets Hit by a Car” . Troy McClure esiintyi puolestaan ensimmäisen kerran toisen tuotantokauden jaksossa ”Homer vs. Lisa and the 8th Commandment”.

Sarjan käsikirjoittajat pitivät Hartmanin tyylistä niin paljon, että he alkoivat kirjoittaa hänen hahmoilleen lisää ruutuaikaa. Sarjan luonut Matt Groening oli myös Hartmanin suuri fani. Suosikkihahmo Troy McClure sai 7. tuotantokaudella jopa kokonaan oman jaksonsa ”A Fish Called Selma”, jossa hahmon taustatarinaa syvennettiin.

Phil Hartmanin elämä päättyi dramaattisesti vuonna 1998. Hänen avioliittonsa Brynn Hartmanin kanssa oli myrskyisä, mikä johtui pitkälti vaimon huumeongelmasta. Toukouun 28. päivänä vuonna 1998 Brynn ampui Phil Hartmanin hänen nukkuessaan pariskunnan kodissa, Los Angelesissa. Muutamia tunteja myöhemmin Hartmanin vaimo ampui myös itsensä.

Simpsonit-sarjan käsikirjoittajat eivät koskaan korvanneet Hartmania toisella ääninäyttelijällä. Hänen suosikkihahmonsa Lionel Hutz sekä Troy McClure poistettiin sen sijaan sarjasta sen tulevista jaksoista. McCluren viimeisen esiintyminen on 10. tuotantokauden jaksossa ”Bart the Mother”, joka on myös omistettu Hartmanille.

Myös Futuraman suosittu hahmo Zapp Brannigan oli kirjoitettu alun perin Phil Hartmanin äänelle. Lopulta Branniganin äänen hoiti Billy West, joka teki hahmosta äänestä Hartmanin alkuperäistä muistuttavan hänen muistolleen.

Alla olevassa videossa Troy McCluren parhaita paloja Simpsonit-sarjasta.

Lähde: Wikipedia | Kuva: kuvakaappaus yllä olevasta videosta