botox

Ryppyjä silottava Botox sisältää maailman myrkyllisintä ainetta

Botox on tullut tutuksi jokaiselle muotia ja kauneutta seuraavalle henkilölle 2000-luvulla. Elokuvatähtien ja julkkisten lisäksi myös tavikset hankkivat nykyisin Botox-pistoksia kasvoihinsa, joiden avulla saadaan hävitettyä ryppyjä.

Mielenkiintoista on se, että tämä haluttu kauneudenhoitotuote sisältää maailman myrkyllisintä ainetta!

Botox on yleisesti käytetty nimitys botuliinitoksiinia sisältävästä ruiskeesta. Kyseessä on Clostridium botulinum -bakteerin erittämä hermomyrkky. Kyseinen bakteeri löydettiin 1700-luvun lopussa pilaantuneista makkaroista. Se sai nimensä latinankielisestä sanasta botulus, mikä tarkoittaa makkaraa sekä suolta.

Kyseessä ei ole mikä tahansa toksiini, sillä botuliini on todennäköisesti maailman myrkyllisintä ainetta. Vain 0,00007 milligrammaa riittää tappamaan 70-kiloisen henkilön. Käytännössä reilu kilo botuliinia riittäisi tappamaan jokaisen ihmisen maapallolla!

Jos henkilö saa tätä toksiinia kehoonsa liian suuren määrän, keuhkojen toiminta lakkaa tai sydän pysähtyy. Botuliini poistuu elimistöstä hitaasti, yleensä 2–3 kuukaudessa, mutta joskus se voi viedä jopa vuosia.

Samaan aikaan botuliinia sisältävä Botox-ruiske on yksi halutuimmista tuotteista naisten kosmetiikassa. Botuliinitoksiinia ruiskutetaan haluttuun paikkaan pienen pieni määrä. Koska kyseessä on hermomyrkky, se lamauttaa kasvon lihaksia. Näin ollen kasvon rypyt tasoittuvat, kun lihakset eivät ole toiminnassa ja rypistämässä ihoa.

Botox-ruiskeen vaikutus kestää tyypillisesti muutaman kuukauden, jonka jälkeen lihakset palautuvat taas toimintaan. Botuliinia käytetään myös hoitamaan kivuliaita lihaskouristuksia.

Lähde: BBC, Tieku, Wikipedia | Kuva: Pixabay from Pexels