ruuti

Kiinalaiset keksivät ruudin 800-luvulla

Missä ruuti on keksitty ja milloin? Ruuti on yli 1000 vuotta vanha keksintö, joka muutti sodankäynnin luonteen ikuisiksi ajoiksi. Moni ei kuitenkaan tiedä mielenkiintoista tarinaa ruudin keksimisen taustalta!

Missä ruuti keksittiin?

Ruuti keksittiin Kiinassa 800-luvulla.  Se keksittiin vahingossa täysin toisenlaisen prosessin sivutuotteena. Kiinalaiset alkemistit etsivät Tang-dynastian aikaan ”elämän eliksiiriä” eli lähdettä ikuiseen nuoruuteen.

Alkemistit törmäsivät kokeissaan räjähtävään aineeseen, joka oli hiilen, salpietarin ja rikin yhdistelmä. Näistä Salpietaria ja rikkiä oli käytetty kiinalaisessa lääketieteessä jo satojen vuosien ajan. Tästä johtuen kyseisiä aineita tutkittiin kiivaasti elämää pidentävän eliksiirin löytämiseksi.

Ruuti löydettiin siis ikuisen elämän etsimisen sivutuotteena!

Aluksi ruutia käytetiin ilotulitteissa ja ihmisten viihdyttämiseen. Jatkokokeiden avulla alkemistit kasvattivat ruudin räjähdysvoimaa ja ymmärsivät nopeasti sen hyödyt myös sodankäynnissä. Noin sata vuotta ruudin keksimisen jälkeen sitä ryhdyttiin käyttämään toden teolla myös sotatarkoituksissa. Ensin aseina olivat mm. tulinuolet ja raketit, jonka jälkeen kehitettiin kanuunoita sekä musketteja.

Mikä on mustaruuti?

Mustaruuti on se ruuti, jonka kiinalaiset keksivät 800-luvulla. Mustaruutia saadaan aikaan tekemällä seos rikistä, hiilestä ja salpietarista (kaliumnitraatti) suhteessa 2:3:15. Mitä hienompaa ruuti on, sitä nopeammin se palaa.

Ensimmäiset kemialliset kaavat ruudin valmistamiseksi on löydetty Kiinasta 1000-luvun alkupuolelta. Nykyisin mustaruudin on korvannut mm. aseissa savuton ruuti.

Milloin ruuti tuli Eurooppaan?

Ruuti tuli Eurooppaan 1200-luvulla. Tällä hetkellä ei olla varmoja siitä, kuka ruudin toi Eurooppaan ensimmäisenä. Valloituksia tehneet mongolit käyttivät ainakin ruutia.

Alkemia alkoi levitä Euroopassa samoihin aikoihin, kun ristiretkiltä palaavat ritarit toivat mukanaan Lähi-idän alkemistien kirjoituksia. Ruuti on voinut levitä Eurooppaan myös Lähi-Idän kautta.

Ensimmäisen eurooppalaisen ruutireseptin on kirjoittanut Roger Bacon vuonna 1250.

Miksi ruutia käytetään aseissa?

Ruuti sopii erinomaisesti käytettäväksi aseisiin sen kemiallisten ominaisuuksien vuoksi.

Vaikka ruuti on räjähdysaine, se on tarkalleen ottaen deflagroituva eli humahtava aine. Tämä määritys johtuu siitä, että ruudin räjähdysnopeus etenee alle äänen nopeutta, minkä vuoksi esim. dynaamiitille tyypillinen paineaalto jää syntymättä. Näin ollen syttyvä ruuti ei räjäytä (riko) asetta.

Ruudin palaessa syntyvät kaasut aiheuttavat suuren paineen, mikä saa luodin liikkeelle.

Lähde: gbtimes.com | Kuva: pixabay