vanha auto

Ruotsi vaihtoi oikeanpuoleiseen liikenteeseen yhden yön aikana

Oikeanpuoleinen liikenne on standardi valtaosassa maailman maita. Vasemmalla ajetaan nykyisin lähinnä Iso-Britanniassa sekä monissa sen entisissä siirtomaissa kuten Intiassa, Australiassa sekä Maltalla.

Moni ei tiedä, että Ruotsissa ajettiin myös vasemmalla puolella vielä 1960-luvulla. Tuohon aikaan Suomessa oli jo oikeanpuoleinen liikenne, kuten myös muissa Pohjoismaissa.

Ruotsin autoteollisuus valmisti 1960-luvulla autoja vientiin, mutta ratti oli niissä vasemmalla muun maailman tapaan. Kun ruotsalaiset ajoivat näillä autoilla kotimaan teillä, jouduttiin turhan usein onnettomuuksiin. Ongelmia aiheuttivat myös maassa liikkuneet turistit.

Ruotsin valtio järjesti aiheesta äänestyksen, mutta kansa vastusti muutosta rajusti. Ihmiset halusivat ajaa yhä vasemmalla, johon he olivat koko ikänsä ajan tottuneet. Muutos tehtiin tästä huolimatta, ja ajankohdaksi valikoitui 3. syyskuuta vuonna 1967. Kyseinen päivä sai nimen Dagen H, joka on lyhenne sanasta Högertrafikomläggningen.

Muutos tehtiin koko maassa vain yhden yön aikana. Heti puolen yön jälkeen kaikki liikennemerkit laitettiin vaihtoon, ja yksityisautoilua kehotettiin välttämään. Aamulla kello 4:50 Ruotsi oli siirtynyt virallisesti oikeanpuoleiseen liikenteeseen.

Joissain kaupungeissa autoilukielto kesti pari päivää. Kiertoliittymät, bussipysäkit yms. liikennejärjestelyt jouduttiin uusimaan ja reitittämään uudelleen. Samoin yksisuuntaiset kadut. Mielenkiintoista on se, että ensimmäisenä päivänä tapahtui todella vähän onnettomuuksia. Tämä johtui siitä, että kuljettajat olivat niin varovaisia liikkuessaan tiellä.

Alla olevasta kuvasta löydät maailman maat, joissa ajetaan edelleen vasemmalla. Ne on merkitty sinisellä värillä.

Lähde: 99percentinvicible | Kuva: Pexels

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *