ruostumaton teräs ruostuu

Miksi ruostumaton teräs ruostuu ?

Monet joka kodin keittiökalusteista sekä työkaluista on tehty ruostumattomasta teräksestä. Kyse on nimensä mukaisesti materiaalista, joka ei ruostu. Tai näin moni ainakin luulee, sillä kyseinen uskomus ei ole täysin totta. Ruostumaton teräs ruostuu, mutta miksi?

Käytännössä kyse on vaihtelevista teräslaaduista, joille on ominaista hyvä korroosionkestävyys. Korroosio taas tarkoittaa metallin syöpymistä kemiallisten tai sähkökemiallisten reaktioiden. Kun kyse on raudan korroosiosta, puhekielessä käytettävä termi on ruostuminen.

Ruoste on ainetta, joka muodostuu rauta-atomien hapettuessa veden ja hapen vaikutuksesta.

Mistä nimi ruostumaton teräs on sitten peräisin? Teräs on ensinnäkin raudan sekä hiilen seos. Termillä ruostumaton teräs tarkoitetaan sellaista teräslaatua, joka sisältää kromia yli 10 prosenttia. Kromin tehtävänä on muodostaa teräksen pintaan suojaava kalvo, joka estää ruostumista. Tällainen teräs ei kuitenkaan ole täysin immuuni ruosteelle.

Tunnetuimpia ruostumattomista teräksistä ovat austeniittiset teräkset, joihin on seostettu kromin lisäksi nikkeliä. Nikkeli ja kromi ovat kallistuneet tämän vuosituhannen aikana selvästi. Jos niiden määrästä tingitään, saadaan ”ruostumatonta terästä” halvemmalla. Kyseinen teräslaatu on kuitenkin heikkolaatuisempaa ja selvästi herkempi korroosiolle.

Kuluttajan kannattaa siis olla tarkkana. Kiinassa tuotettu halpatuote voi olla näennäisesti ruostumatonta terästä, mutta se altistuu korroosiolle heikon laatunsa vuoksi nopeasti. Ruostumattomien teräslaatujen ja niistä valmistettujen esineiden korroosionkestävyys voi vaihdella paljon. Laadukas teräs on kallista, mikä heijastuu teräsesineiden hintaan.

Lähde: Tieku | Kuva: Pexels