ruostumaton teräs ruostuu

Miksi ruostumaton teräs ruostuu?

Voiko ruostumaton teräs ruostua? Monet joka kodin keittiökalusteista sekä työkaluista on tehty ruostumattomasta teräksestä. Kyse on nimensä mukaisesti materiaalista, joka ei ruostu. Tai näin moni ainakin luulee, sillä kyseinen uskomus ei ole täysin totta!

Mikä on ruostumaton teräs?

Aloitetaan ensin perusteista eli mikä on ruostumaton teräs? Kyse on vaihtelevista teräslaaduista, joille on ominaista hyvä korroosionkestävyys. Mitä korroosio sitten tarkoittaa?

Korroosio tarkoittaa metallin syöpymistä kemiallisten tai sähkökemiallisten reaktioiden vaikutuksesta. Kun kyse on raudan korroosiosta, puhekielessä käytettävä termi on ruostuminen. Ruoste on ainetta, joka muodostuu rauta-atomien hapettuessa veden ja hapen vaikutuksesta.

Teräs on puolestaan raudan sekä hiilen seos. Termillä ruostumaton teräs tarkoitetaan sellaista teräslaatua, joka sisältää kromia yli 10 prosenttia. Kromin tehtävänä on muodostaa teräksen pintaan suojaava kalvo, joka estää ruostumista.

Tunnetuimpia ruostumattomista teräksistä ovat austeniittiset teräkset, joihin on seostettu kromin lisäksi nikkeliä. Nikkeli ja kromi ovat kallistuneet tämän vuosituhannen aikana selvästi. Jos niiden määrästä tingitään, saadaan ruostumatonta terästä halvemmalla. Kyseinen teräslaatu on kuitenkin heikkolaatuisempaa ja selvästi herkempi korroosiolle.

Miksi ruostumaton teräs ruostuu?

Jos kromilla saadaan teräksen pintaan suojaava kalvo, niin miksi ruostumaton teräs ruostuu? Tämä johtuu siitä, että ruostumaton teräs ei ole sataprosenttisen immuuni ruosteelle. Termi ruostumaton teräs on siis harhaanjohtava. Se on peräisin englanninkielisestä termistä stainless steel mikä tarkoittaa suoraan käännettynä tahratonta terästä.

Ruostumaton teräs ruostuu myös ajan kuluessa. Se kuitenkin ruostuu todella paljon hitaammin kuin tavallinen teräs. Jos pinnoitteesta huolehditaan eikä sitä altistata esim. suolalle tai muille haitallisille aineille, ruostumaton teräs pysyy hyväkuntoisena todella pitkään. Myös pinnoitteen rikkoutuminen kolhujen tai naarmujen vuoksi nopeuttaa ruostumista.

Kuluttajan kannattaa olla myös tarkkana eri tuotteiden välillä. Kiinassa tuotettu halpatuote voi olla näennäisesti ruostumatonta terästä, mutta se altistuu korroosiolle heikon laatunsa vuoksi nopeasti. Ruostumattomien teräslaatujen ja niistä valmistettujen esineiden korroosionkestävyys voi vaihdella paljon.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettuun tuotteeseen voi myös muodostua pientä pintaruostetta. Se lähtee usein pois pyyhkilmällä tarkoitukseen soveltuvilla puhdistusaineilla.

Lähde: Tieku, Wikipedia | Kuva: Pexels