huuhkaja

Pöllöt pystyvät lentämään äänettömästi

Pöllöjä on pidetty monissa kulttuureissa viisaina ja rauhallisina eläimenä. Kyseessä on pääasiassa yöllä liikkuva lintu, jonka aistit ovat harjaantuneet hyvin hämärässä metsästämiseen.

Monien pöllölajien silmät ovat kehittyneet pimeännäköä varten. Talvisin ne pystyvät iskemään myös öisin hangen alla liikkuviin pikkunisäkkäisiin.

Pöllöjen kuuloaisti on myös erinomainen. Metsissämme yöllä saalistavien pöllöjen ulkokorvat ovat epäsymmetriset, hieman eri tasossa toisiinsa nähden. Naamakiehkuran ja korvan höyhenet ohjaavat paraboloidin tavoin ääniä korviin.

Hyvän kuulo- ja näköaistin lisäksi pöllöllä on eräs ”supervoima” muihin lintuihin verrattuna: se pystyy lentämään täysin äänettömästi. Tämä johtuu höyhenten ja sulkien nukkamaisesta reunasta. Siitä on seurauksena myös eräs heikkous: pöllöjen höyhenet eivät ole muiden lintujen tapaan yhtä vedenpitäviä.

Vaikka pöllö on ollut monissa kulttuureissa arvostettu eläin, Suomessa huuhkajan ilmestymistä pihapiiriin pidettiin kuoleman tai onnettomuuden enteenä. Lajista maksettiin 1809-1917 jopa tapporahaa.

Nykyisin huuhkaja toimii Suomen jalkapallomaajoukkueen symbolina. Tämä johtuu vuonna 2007 sattuneesta tapauksesta, jolloin Bubi-niminen huuhkaja keskeytti Suomi-Belgia -ottelun olympiastadionilla  seitsemän minuutin ajaksi.

Antiikin Kreikan mytologiassa pöllö oli Athenen symboli. Athene oli sotataidon, tiedon ja viisauden jumalatar. Pöllöt esiintyvät myös Egyptin hieroglyfeissä, ja niitä on löydetty jopa 30.000 vuotta vanhoista luolamaalauksista.

Lähde: justfunfacts, Yle | Kuva:  Pixabay