pahimmat huvipuisto onnettomuudet

Pahimmat huvipuisto-onnettomuudet

Huvipuisto-onnettomuudet ovat traagisia tapahtumia, joissa huvipuistojen kävijät joutuvat vakaviin vaaratilanteisiin. Huvipuisto-onnettomuus voi johtua erilaisista syistä, kuten teknisistä vioista, mekanismien pettämisistä tai inhimillisistä virheistä. Tässä artikkelissa esitellään maailman neljä pahinta huvipuisto-onnettomuutta kuolonuhrien määrän mukaan.

1. Haunted Castle (Yhdysvallat, 1984)

Pahin huvipuisto-onnettomuus tapahtui Six Flags Great Adventure -huvipuistossa Yhdysvalloissa 8. toukokuuta 1984. Onnettomuudessa syttyi tulipalo Haunted Castle -huvipuistolaitteessa, joka oli kummitustalo.

Haunted Castle tulipalo alkoi 11. toukokuuta 1984 kello 18.35. Ilmastoinnin tuulettama tulipalo levisi nopeasti syttyneiden rakennusmateriaalien vuoksi. Onnettomuushetkellä noin 29 vierasta oli Haunted Castle -talossa.

Neljätoista henkilöä, mukaan lukien neljä huvipuiston työntekijää, onnistui pakenemaan. Seitsemää savun hengittämiseen loukkaantunutta hoidettiin. Kuolleiden joukossa oli kahdeksan teini-ikäistä, jotka olivat tulleet paikalle yhdessä yhdeksän hengen ryhmässä. Ryhmän ainoa selviytyjä vietiin turvaan huvipuiston työntekijän avustamana.

Palokunnat yhdentoista lähialueen kunnan alueelta vastasivat hälytykseen, ja tulipalo saatiin hallintaan klo 19.45 mennessä. Huvipuisto pysyi avoinna tänä aikana, mutta suljettiin pian sen jälkeen. Kukaan ei tiennyt, että ihmishenkiä oli menetetty ennen kuin myöhemmin samana iltana teini-ikäisten ruumiit löydettiin.

3. Mindbender (Kanada, 1986)

Vuonna 1986 tapahtui vakava onnettomuus Mindbender-vuoristoradalla, Kanadassa. Vuoristoradalla liikkuneen junan neljännen vaunun pyörä irtosi, minkä johdosto vaunu vaurioitu ja sen turvakaaren lukot avautuvat heittäen neljä matkustajaa betonilattialle.

Neljästä vaunusta heitetyistä matkustajista kolme menehtyi, ja yksi loukkaantui vakavasti kärsien pysyviä vammoja. Muut matkustajat evakuoitiin turvallisesti ja hoidettiin lähellä sijaitsevassa sairaalassa. He kärsivät vain lievempiä vammoja.

Tutkimuksessa selvisi myöhemmin, että neljä pyörän kiinnityksessä käytettyä ruuvia petti, mikä johtui todennäköisesti junan suunnitteluvirheistä ja puutteellisesta huoltokäytännöstä.

Vuoristorata avattiin uudelleen tammikuussa 1987, ja junia muokattiin. Vaunut muutettiin kolmivaunuisiksi ja varustettiin estämään takaperin liikkumista. Turvakaari säilytettiin, mutta vaunuihin lisättiin turvavyöt ja olkatuet.

4. Big Dipper (Englanti, 1972)

Big Dipper -onnettomuus tapahtui Battersea Parkin huvipuiston ”Big Dipper” -vuoristoradalla Lontoossa tiistaina 30. toukokuuta 1972. Onnettomuudessa yksi vaunuista irtosi hinausköydestään, kun sitä nostettiin radan alkuun. Hätätilanteen palautujajarru petti, mikä sai vaunut pyörimään takaperin kohti asemaa.

Huolimatta jarrumiehen ponnisteluista, juna kiihtyi ja takimmainen vaunu hyppäsi kiskoiltaan ja rysähti läpi esteen, muiden kahden vaunun murskautuessa sen päälle. Viisi lasta sai surmansa ja 13 muuta loukkaantui.

Onnettomuuden jälkeen vuoristorata suljettiin ja purettiin. Huvipuiston puuttuessa päävetonaulasta sen käyttö väheni nopeasti, mikä johti sen sulkemiseen vuonna 1974. Nykyään ei juurikaan ole jäljellä mitään, mikä viittaisi siihen, että huvipuisto oli kerran paikalla.

The Independent -lehti julkaisi vuonna 2015 artikkelin, jossa muisteltiin onnettomuutta. Artikkeli sai inspiraationsa Alton Towers -huvipuistossa tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa 16 ihmistä loukkaantui, neljä vakavasti.

Onnettomuuden aikana vaunussa ollut Carolyn Adamczyk totesi: ”Kun alamme mennä taaksepäin, kaikki meni hidastetusti… Katsoin ympärilleni ja näin jarrumiehen yrittävän epätoivoisesti laittaa jarrua päälle, mutta se ei toiminut. Useimmat vaunut eivät kääntyneet mutkassa, yksi irrottautui ja meni puun läpi. Ihmiset valittelivat ja riippuivat reunan yli. Se oli kauheaa.”

5. Thunder River Rapids Ride (Australia, 2016)

Thunder River Rapids Ride -onnettomuus tapahtui 25. lokakuuta 2016 Dreamworld-huvipuistossa Gold Coastilla, Australiassa, ja siinä menehtyi neljä ihmistä.

Onnettomuuden syynä oli yhden kahden tarvittavan suuren vesipumpun pettäminen, mikä aiheutti nopean vedenpinnan laskun laitteen radalla. Seurauksena yksi lautta, jossa oli kuusi matkustajaa, jäi jumiin tukirakenteisiin radan lähellä eikä päässyt purkupaikalle.

Toinen lautta, jossa oli myös kuusi matkustajaa, eteni radalla ja törmäsi ensimmäiseen jumiin jääneeseen lauttaan.

Molemmat lautat kääntyivät ylöspäin ja ensimmäinen lautta putosi takaisin tukirakenteille, kun taas toinen lautta siirtyi pystysuoraan asentoon aiheuttaen matkustajien putoamisen tai jäämisen lähelle radan mekanismia. Neljä matkustajaa menehtyi vakaviin vammoihin. Selviytyneet lapset pystyivät kiipeämään ulos pystyasennossa olevasta lauttaa ja pelastautumaan, kun laitteen henkilökunta pysäytti radan.