npc

Mikä on NPC?

Tämä artikkeli antaa sinulle vastauksen kysymykseen NPC-lyhenteestä. Tiesitkö, että se tarkoittaa pelihahmon lisäksi myös meemiä?

Mikä on NPC?

NPC on lyhenne englanninkielisistä sanoista Non-Playable Character tai Non-Player Character. Molemmat tarkoittavat suomennettuna ei-pelattavaa hahmoa. Suomen kielessä on käytössä myös lyhenne EPH, mutta NPC on paljon tunnetumpi.

Termi NPC on käytössä erityisesti videopeleissä. Ne ovat pelimaailman automatisoituja hahmoja, joita pelaaja kohtaa pelin edetessä. Tekoälyn ja prosessointitehon kasvun myötä NPC:t ovat saaneet videopeleissä yhä aktiivisempia rooleja.

NPC roolipeleissä

Muistatko vielä aikaa ennen nettiä ja tietokoneita? Silloin pelattiin roolipelejä, jotka ovat toki yhä tiettyjen pelaajien suosiossa. NPC on roolipeleissä pelinjohtajan ohjaama ja keksimä hahmo, joka auttaa tekemään tarinasta mielenkiintoisemman.

Roolipeleissä NPC voidaan antaa myös pelaajan ohjattavaksi, jos hänen pelihahmonsa esimerkiksi kuolee. Tosin, tässä tapauksessa NPC:tä tulee pelattava hahmo, eikä se ole enää varsinaisesti NPC.

Ohjaajista puheenollen. Tiesitkö, että elokuvaohjaaja Werner Herzog pelasti näyttelijä Joaquin Phoenixin hengen vuonna 2006? Jos aihe kiinnostaa sinua tarkemmin niin lue lisää tästä artikkelista!

NPC meemi

Termiä NPC käytetään myös poliittisessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa. NPC kuvaa silloin valtavirtaa ja median muotiajatuksia seuraavaa, laumasieluista, yksilöä. NPC:ksi kutsuttu henkilö ei halua haastaa valtavirta-ajatuksia ja nähdään älyllisesti laiskana.

NPC tarkoittaa myös meemiä. Sen idea pohjautuu edellä kuvattuun NPC-henkilöön, joka ei ajattele itsenäisesti. NPC-meemi perustuu graafisesti suosittuun Wojak-meemiin. NPC-meemi esiintyi ensimmäisen kerran 4chan-foorumilla vuonna 2016.

npc meemi

NPC-meemin template on yllä olevan kuvan mukainen. NPC-hahmo on harmaa ja kasvojen taustalla on vaalean sininen väri. Voit luoda oman NPC-meemisi valmiin templaten avulla esim. imgflip-sivustolla.

Lähde: Wikipedia, Knowyourmeme, Urbaanisanakirja | Photo by Fredrick Tendong on Unsplash