Näitä asioita et tiennyt turkkilaisesta kulttuurista

Välimeren aurinkorannat ovat kautta aikojen vetäneet puoleensa suomalaisia. Vieraanvarainen kulttuuri yhdistettynä makoisaan ruokaan on lyömätön yhdistelmä sulattamaan kenen tahansa sydämen.

Olemme oppineet tuntemaan lomamatkojen aikana pintapuolisesti tämän maan kulttuurin ja tavat. Maailma on pikkuhiljaa muuttumassa kuin yhdeksi pieneksi yhteisöksi ja meillä on haasteita pysyä teknologian kehityksessä mukana. Elämä kulkee siihen suuntaan, että kulttuurit ovat osittain sekoittuneet yhteiseksi tavaksi elää.

Tästä huolimatta on asioita, jotka kulkevat tavalla tai toisella sukupolvelta toiselle muistuttamassa omista juurista. Mitä vähemmän tunnettuja tapoja tämä Euroopan ja Aasian rajamailla oleva kebabin luvattu maa pitää sisällään?

nazar amuletti

Uskomukset

Turkkilaisten keskuudessa liikkuu paljon uskomuksia. Ihmisestä riippuen niihin suhtaudutaan erilaisella vakavuudella. Olemassa on vuosituhansia sukupolvelta toiselle kulkeneita uskomuksia.

Maassa on paljon nähtävää, mutta paikkoja koskettavampi on lämmin tapa, jolla vieraat toivotetaan tervetulleeksi. Oli kyseessä sitten naapurin täti tai kaukomailta tullut vieras, niin vieraiden uskotaan tuovan mukanaan yltäkylläisyyden. Mitä ovat muut kansan keskuudessa kulkevat uskomukset:

Huonon energian karkottaminen

Matkamuistoina lähes joka kotoa löytyy kauniita sinivalkoturkoosin värisiä silmiä. Yleisesti tiedämme sen tuovan hyvää onnea. Turkkilaiset uskovat vahvasti siihen, että toisten kadehtiminen tai pahan puhuminen vahingoittaa henkilöä itseään.

Näiden huonojen ajatusten karkoittamiseen tulee vetää korvalehdestä ja koputtaa napakasti muutaman kerran peräkkäin puuta.

Hyvän matkan toivotus

Heittämällä vettä kotoa poistuvan vieraan tai pidemmälle matkalle lähtevän perheenjäsenen perään tuo hyvää onnea ja turvallisen matkan paikallisten uskomuksen mukaan. Näin luotetaan siihen, että kyseinen henkilö palaa takaisin mahdollisimman pian ilman ongelmia.

Vesi symboloi tässä liikkuvuutta ja liikkumisen helppoutta, koska virtaava vesi ei pysähdy tai jumitu paikoilleen.

Kahvikupin 40 vuoden muisti

Turkkilaisen kahvin juominen on aina merkityksellinen. Juomisen yhteydessä vaihdetaan kuulumiset ja hetki päättyy ennustamiseen kahvinpuruista, kun kuppi on juotu tyhjäksi.

Kuppiin jääneistä kahvinpuruista on tapana ennustaa, ihan vain huvin vuoksi. Kahvin loputtua aluslautanen nostetaan kahvikupin päälle, asetelmaa pyöräytetään kolme kertaa vastapäivään ja käännetään ylösalaisin.

Jutustelua jatketaan siihen asti, kunnes kuppi on jäähtynyt ja kupin reunalle muodostuneista kuvioista ennustetaan asioita. Ennen vanhaan ennustukset olivat niitä asioita, joita ei pystytty kertomaan suoraan katsomalla silmiin.

Symbolisesti suljettu kahvikuppi merkitsee myös sitä, että muistot jäävät kahden tai mukana olevien ystävien välisiksi asioiksi. Turkkilaisten keskuudessa puhutaan kahvin juonnin yhteydessä puhutaan usein 40 vuoden muistista, joka tarkoittaa luottamusta.

Tapakulttuuri

Liekkö turkinpippuri saanut nimensä tämän kansan tulisesta luonteesta. Siinä missä sydän ottaa huomioon kaikki ympärillä olevat, niin kaikkeen eläydytään tunteella.

Innostus välittyy jokaiselle ympärillä olevalle ja tekemiseen omistaudutaan jokaisella solulla. On ihailtavaa seurata vierestä kuinka turkkilaisesta hetkessä tulee asiantuntija oli kyse sitten auton korjauksesta tai maton puistelusta. Paras tapa löytyy juuri itseltä huolimatta onko asiasta kokemusta vai ei.

Miten nämä tavat näkyvät sitten turkkilaisen arjessa?

Liikennevalot

Turkin liikenne on täysin oma maailmansa. Ulkomaalaisen voi olla alkuun vaikea ymmärtää miten se käytännössä toimii. Ruuhkaa riittää lähes jokaisessa kaupungissa ja ulkoapäin liikenne näyttää siltä, kuin menossa olisi rallikisat siitä kuka kerkeää ensin maaliin.

Tööttäily on tapa kommunikoida muiden kuskien kanssa. Liikennevalojen vaihtuessa keltaiseksi, yksi tööttäys on merkki edellä olevalle siitä, että lähdeppä jo liikkeelle. Mitä useampi tööttäys, sitä nopeammin on syytä lähteä liikenteeseen.

Lyhyet ja pehmeät tööttäykset ovat tapa tervehtiä ystävää, naapuria tai sukulaista. Mitä pidempi tai useampia töräytys on ilmassa, niin yleensä mitä halutaan kertoa ei ole positiivista. Näissä tapauksissa on aiheellista poistua vaivihkaa takavasemmalle.

Suolakahvia sulhaselle

Järjestetyt avioliitot ovat aina vain harvinaisempia Turkissa. Aviopuoliso voidaan valita itse, mutta kihlautumiseen ja naimisiinmenoon on olemassa tietyt tavat miten sen tulee tapahtua. Pääasiassa ne ovat läpi maan samanlaisia, mutta perhekohtaisia pieniä eroja löytyy.

Parin kihlautuessa perheet tutustuvat tapaavat ensimmäistä kertaa kihlajaisissa, etenkin jos asutaan maantieteellisesti kaukana toisista. Morsian ehdokkaan tulee tarjoilla turkkilaista kahvia kaikille vieraille, mutta sulhasen kahvin sekaan sekoitetaan suolaa.

Tapa tulee kaukaisesta historiasta, jolloin sovitut avioliitot olivat paljon yleisempiä. Perheiden tullessa ensimmäistä kertaa yhteen oli morsiammella tapana ilmaista oma mielipiteensä tämän kahvikupposen kautta. Jos hän piti sulhas ehdokkaasta kahvi tarjottiin sokerilla, jos taas ei herra ollut mieleinen, niin kahvi maustettiin suolalla.

Enää kahviin lisätyllä suolalla ei ole samaa merkitystä, mutta se on jäänyt elämään tapana aina tähän päivään asti.

turkki kahvi

Tapoja arjessa

Turkilla on pitkä ja värikäs historia takanaan, joiden takia he eivät arjen puolesta ole onnekkaimpia kansoja maan päällä. Heillä on ominainen taipumus tuoda arkeen viihtyvyyttä ihan vain istuskelemalla kadun laidalla, juoruilen naapuruston tekemisistä ja juoden teetä.

Kultapäivät

Arki on Turkissa perhekeskeistä. Yleensä sukulaiset ovat asettuneet asumaan samoille kulmille ja ovat tiiviisti tekemisissä toistensa kanssa. Kotona olevilla naisilla on kokoontua viikoittain tai kuukausittain toistensa luokse “kultapäiville”.

Ystäväporukan kanssa on sovittu yhteinen rahasumma tai kultakolikko, joka annetaan kyseisen päivän emännälle. Joka kerta kokoonnutaan eri paikkaan, jotta jokainen saa vuorollaan summan itselleen. Varoilla päivän emäntä voi hankkia itselleen jotain arvokkaampaa tai pistää säästöön.

Oleellisesti päivään kuuluu myös turkkilainen ruoka ja tee sekä tanssiminen ja juorujen päivittäminen. Näinä päivinä perheen miespuolinen väki karkaa vapaaehtoisesti pelaamaan backgammonia kuppiloihin.

Ystävällisyys maustettuna mielenkiintoisilla tavoilla

Rauhalliselle suomalaiselle alkuun turkkilaisten tunteellinen tyyli keskustella saattaa tuntua agressiiviselta tai jopa uhkaavalta. Heillä on taipumus eläytyä kaikkeen ympärillä olevaan koko sydämellään ja sitä ei ole tarvetta peitellä millään tavalla.

Onko se sitten tämä ystävällisyys, joka vetää suomalaisia vuosi toisensa perään vierailemaan maassa vai voiko sen selittää esi-isien geenit? – Jos uskotaan meidän olevan sukulaiskansoja.

Niin tai näin, siinä missä mielenkiintoisia asioita löytyy Egyptin historiasta, niin turkkilainen kulttuuri pitää myös sisällään loputtomasti kiehtovia tapoja ja tarinoita.

Kuva Okan Caliskan Pixabaystä, Kuva Herm Pixabaystä, Kuva Hans Braxmeier Pixabaystä