pippuri

Mustapippuri, viherpippuri ja valkopippuri tulevat samasta kasvista

Pippuri on kukkiva köynnöskasvi, joka on alun perin peräisin Intiasta. Sitä viljellään sen marjojen vuoksi, joita kutsutaan myös pippureiksi. Marjat kuivataan ja niitä käytetään mausteina. Riippuen poimintahetkestä, saadaan mustaa pippuria, viherpippuria tai valkopippuria.

Pippurin marjat ovat aluksi vihreitä ja ne niiden väri muuttuu pippurin kypsyessä punertaviksi. Mustapippuria saadaan, kun raa’at vihreät marjat keitetään ja kuivataan. Pippurit keitetään nopeasti kuumassa vedessä, jossa ne puhdistetaan ja valmistetaan kuivausprosessiin. Lämpö vaurioittaa pippurin soluseiniä ja nopeuttaa ruskeiden entsyymien toimintaa. Näin niiden pinta muuttuu tummanruskeaksi ja rypistyy. Kun ne ovat kuivuneita, niitä kutsutaan mustapippureiksi.

Viherpippuri on myös raakana poimittua pippurimarjaa, mutta se on pakastekuivattu ja säilötty etikkaliemeen. Valkopippuri tulee kypsistä marjoista, jotka liotetaan ja niistä irrotetaan kuoriosa. Valkopippuri koostuu pelkästään kypsän marjan siemenosasta, joista on poistettu ohut ja tummanpunainen kuori.

Valkopippureita tulee liottaa vedessä noin viikon verran, jotta pippurin kuori pehmenee ja se voidaan hieroa helposti pois marjan päältä. Valkopippuri on tavallista erityisesti kiinalaisissa ruoissa ja Thai-keittiössä. Maultaan valkopippuri poikkeaa mustapippurista selvästi ja se johtuu kuoriosan puuttumisesta.

Jauhettu pippuri on ollut käytössä jo antiikin ajoista. Sitä on käytetty sekä mausteena, mutta myös perinteisenä lääkkeenä. Mustapippuri on maailman myydyin mauste ja myös yksi tavallisimmista mausteista ruoanlaitossa. Viherpippuri on tuoreempi keksintö, sillä sen valmistusprosessin kehitti vasta 1960-luvulla Claude Terrail.

Lähde: Wikipedia | Kuva: Sonja Punz on Unsplash