mozart

Mozart sävelsi ensimmäisen teoksensa 8-vuotiaana

Wolfgang Amadeus Mozart sävelsi elämänsä aikana yli 600 musiikkiteosta. Tässä joitain mielenkiintoisia faktoja tästä kuuluisasta ihmelapsesta.

Mozartin isä ohjasi hänet musiikin pariin. Mozartin isä oli säveltäjä ja muusiikin opettaja Salzburgin katetdraalissa. Jo pienenä Mozart osoitti suurta musiikillista lahjakkuuta ja kun hän oli 4-vuotias, hän pystyi oppimaan soittamaan kappaleen kosketinsoittimella vain 30 minuutissa.

Mozart oli nuoren Marie Antoinetten ystävä. Mozart pääsi esiintymään Itävallan hoviin 6 vuotiaana ja samalla tapasi Marie Antoinette, joka oli tuolloin muutaman kuukauden häntä vanhempi. Vanhempana Mozart kiersi useissa kuninkaallisissa hoveissa konsertoimassa ympäri Eurooppaa.

Mozart sävelsi ensimmäisen oopperansa 11-vuotiaana. Ensimmäisen sävellyksensä, viisiosaisen viulusonaatin, hän julkaisi 8-vuotiaana.

Mozartin isä syytti häntä äidin kuolemasta. Mozartin äiti oli huolehtimassa hänestä eräällä matkalla ja majoittuessaan kylmään ja vetoiseen hotellihuoneeseen Pariisissa, äiti sairastui kuumeeseen ja kuoli. Mozart oli yksin ja liian peloissaan ilmoittaakseen isälleen mitä oli tapahtunut. Hän pyysi ystäväänsä tekemään sen. Mozartin isä syyttikin tapahtuneesta Mozartia, sillä hänen mukaansa ilman reissua äiti ei olisi vilustunut.

Mozart kuoli vain 35-vuotiaana korkeaan kuumeeseen, mutta kuoleman syystä alkoi liikkua huhuja, että hänet olisi myrkytetty. Myrkyttäjäksi epäiltiin oopperasäveltäjää ja huippumuusikkoa Antonio Salieria ja tästä teoriasta julkaistiin jopa Oscar-voiton saanut elokuva Amadeus. Oikea kuolinsyy oli kuitenkin todennäköisesti keuhkokuume.

Lähde: mentalfloss | Image by Niek Verlaan from Pixabay