m&m karkit

M&M karkit saivat inspiraation Espanjan sisällissodasta

M&M -suklaakarkit ovat varmasti jokaiselle tuttuja. Vielä joitain vuosia sitten niitä oli hankalaa löytää Suomesta, mutta nykyisin ne ovat löytäneet tiensä lähes jokaiseen kauppaan täälläkin päin maailmaa.

Joka päivä valmistuu yli 400 miljoonaa M&M -raetta, ja niitä valmistetaan tehtaissa ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa niitä valmistetaan sekä New Jerseyn että Tennesseen tehtaissa.

Alun perin M&M:n tarina sai alkunsa Espanjan sisällissodasta 1930-luvulla. Forrest Mars Sr oli Espanjassa, jossa hän näki sotilaiden syövän karkilla päälystettyjä suklaarakeita. Kun hän palasi takaisin Yhdysvaltoihin, hän viimeisteli karkkireseptin ja alkoi valmistaa M&M-suklaita vuonna 1941. Karkkien alkuperäinen pakkaus ei ollut laisinkaan samanlainen kuin mitä se on nykyään. Aina vuoteen 1948 asti niitä myytiin pahvituubissa.

Jokaisen M&M:n päällä on kirjain ”m”, joka oli alun perin painettu mustan värisenä. Vuonna 1954 m-kirjaimen väri muutettiin valkoiseksi. Kone, joka painattaa m-kirjaimen karkkiin suunniteltiin vartavasten tähän tarkoitukseen, jotta karkin pinta ei hajoaisi painantaprosessissa.

Mistä kirjaimet M&M ovat sitten peräisin? Ne tulevat kahden sukunimen alkukirjaimista. Toinen nimistä on edellä mainittu Forrest Mars ja toinen on hänen yhtiökumppaninsa Bruce Murrie. Mars & Murrie -> M&M.

Alkuperäiset värit M&M-karkeille olivat punainen, keltainen, vihreä, ruskea, oranssi ja violetti. Kuitenkin vuonna 1949 violetti pastelli poistettiin seoksesta ja sen tilalle tuli vaaleanruskea. Vaalenruskea karkki piti pintansa seoksessa aina vuoteen 1995, jolloin se korvattiin sinisellä. Jokaisessa pussissa on tietty jakauma eri värejä, 30 % ruskeita, 20 % keltaisia ja punaisia ja 10 % oransseja, vihreitä ja sinisiä.

Pähkinällinen M&M-versio tuli markkinoilla vuonna 1954 ja siihen aikaan ne olivat kaikki vain ruskeita.

Lopuksi vielä knoppitieto: kuulostaako Forrest Marsin sukunimi tutulta suklaaseen liittyen? Kyllä, monien tuntema Mars-patukka on myös hänen karkki-imperiuminsa tuotteita.

Lähde: Sallybernstein.comKuva: Wikipedia Commons