miten joutsen nukkuu ja muita joutsenfaktoja

Miten joutsen nukkuu? Faktoja joutsenista

Miten joutsen nukkuu? Lue lisää niin tiedät tämän sekä muita hauskoja faktoja joutsenista! Joutsenet ovat kauniita lintuja, jotka ovat ankka- ja hanhilinnuista suurimpia.

Miten joutsen nukkuu?

Miten joutsen nukkuu? Tämä kysymys tuntuu kiinnostavan ihmisiä yllättävän paljon. Moni ihmettelee myös sitä, nukkuuko joutsen vedessä vai maalla? Tästä saat vastauksen.

Joutsenet nukkuvat sekä vedessä että maalla. Vedessä nukkuessaan ne kelluvat paikallaan ja painavat päänsä höyhenten sekaan, kuten alla oleva kuva näyttää.

Swan Resting

Joutsenet voivat nukkua tässä asennossa myös maan kamaralla. Välillä ne nukkuvat myös maalla seisoen yhdellä jalalla! Joutsenet kuitenkin suosivat vedessä nukkumista, koska maalla ollessaan ne joutuvat herkemmin petoeläinten uhreiksi.

Mikä on mustajoutsen?

Mustajoutsen on yksi kuudesta eri joutsenten sukuun kuuluvista lajeista. Kyseessä on Uudesta-Seelannista ja Australiasta kotoisin oleva laji, jota ei tavata Euroopassa kuin eläintarhoissa.

Termi musta joutsen on myös käytössä esim. taloustieteessä. Sen popularisoi matemaatikko ja kirjailija Nassim Nicholas Taleb 2000-luvun alussa. Musta joutsen tarkoittaa odottamatonta ja usein kohtalokasta tapahtumaa.

Musta joutsen on päätynyt käyttöön siksi, että eurooppalaiset uskoivat pitkään kaikkien joutsenten olevan valkoisia. Lopulta heille selvisi, että maailmassa on myös mustia joutsenia. Tämä oli yllättävä ja odottamaton tapahtuma.

Sekalaisia joutsenfaktoja

 1. Joutsen pariutuu eliniäksi
 2. Joutsenet alkavat pariutua 3-4 vuoden ikäisinä
 3. Tätä myöhemmin pariutuvat joutsenet pariutuvat yleensä keskenään tai sitten parinsa jo menettäneen joutsenen kanssa
 4. Joutsenen munia täytyy hautoa 35-42 päivää, jotta ne kuoriutuvat
 5. Joutsenet voivat lentää jopa 96 km/h vauhdilla
 6. Joutsenet ovat erittäin älykkäitä ja ne muistava, kuka on ollut heille ystävällinen ja kuka ei
 7. Joutsenia on kuusi eri lajia
 8. Joutsenella on yli 25 000 höyhentä ruumiissaan
 9. Joutsenia ei ole ollenkaan Afrikassa eikä Antarktiksella
 10. Joutsenet munivat jopa 10 munaa yhdellä kertaa. Pienet joutsenenpoikaset viettävät emonsa kanssa ensimmäiset kuusi kuukautta elämästään.
 11. Vaikka joutsenet ovat luonnostaan ystävällisiä ja varovaisia eläimiä, ne voivat joskus muuttua aggressiivisiksi. Esimerkiksi jos joku tunkeutuja kuten toinen joutsen tai ihminen tulee liian lähelle niiden pesää tai poikuetta, ne voivat jahdata ja pelotella tunkeilijan pois
 12. Joutsenet voivat myös purra nipistämällä nokallaan

Lähde: thefactssite, Wikipedia, coolkidfacts | Image by David Mark from Pixabay