granny-smith

Miten Granny Smith -omenat saivat nimensä?

Granny Smith -omenat ovat isoja vihreitä omenoita, jotka ovat maultaan raikkaita ja kirpeitä. Lajiketta suositellaan erityisesti salaatteihin ja piirakoihin. Mutta mistä tämä suosittu omenalajike on saanut nimensä ”isoäiti Smith”?

Nimen alkuperästä on kaksi erilaista tarinaa, mutta molempia yhdistää se, että omena sai nimensä australialaiselta naiselta, jonka nimi oli Maria Anne Smith. Hänen lempinimensä oli Granny Smith.

Maria Smith omisti maatalon ja tavallisin tarina Granny Smith -nimen alkuperälle on se, että noin vuonna 1868 New South Walesissa Australiassa, Smith heitti vanhoja mätiä French Crab-omenoita, jotka olivat peräisin Tasmaniasta puutarhaansa ja sen jälkeen huomasi, että niistä oli lähtenyt itämään omenapuu. Omenapuu alkoi tuottamaan vihreitä isoja omenoita, jollaisia hän ei ollut ennen nähnyt.

Niistä tuli erittäin kuuluisia paitsi Australiassa, myös ympäri maailmaa, sillä niitä lähetettiin ympäri maailmaa.

Jotkin versiot tarinasta pitävät sisällään lisäyksityiskohtia, kuten että Granny Smith oli saanut lisänimensä siitä että hänellä oli paljon lapsenlapsia.

Tarinassa saattaa askarruttaa se, miksi Fench Crab-omenoiden siemenistä alkoi kasvamaan täysin uusi lajike. Se on kuitenkin melko tavallista, ja sillä tavalla usein uudet hedelmä- ja kasvilajikkeet kehittyvät. Maaperä, ilmasto ja muut yksityiskohdat muuttavat siementä niin, että siitä voi kasvaa täysin uusi lajike.

Lisäksi omenapuut tarvitsevat toisen omenapuun pölyttämään sen kukkia, jotta omenoita voi syntyä. Tämänkin vuoksi Granny Smith-puun omenoista tuli aivan omanlaisiaan.

Lähde: culinarylore | Image by congerdesign from Pixabay