naisten jalkapallokisat

Mitä tulee tietää tulevista FIFA:n naisten MM-kisoista?

Naisten jalkapallon MM-kisat lähestyvät kovaa vauhtia. Tähän artikkeliin olemme koonneet kaiken olennaisen, mitä sinun tulee tietää tästä turnauksesta.

Jalkapallon seuraaminen on tilastojen mukaan suosittua

Jalkapalloa kutsutaan usein urheilulajien kuninkaaksi ja seuraajamäärät näyttävät vahvistavan tämän. Naisten jalkapallon MM-kisat ovat myös nousseet suosioon, sillä vuoden 2022 Euroopan mestaruuskisat teki yleisöennätyksen: turnauksessa käytiin 31 ottelua ja kaikkiaan yleisöä kertyi paikalle 574 875 katsojan verran. On huomattavat, että live-vedonlyönti on tullut mahdolliseksi myös jalkapallon osalta ja tuo siten oman lisänsä otteluiden seuraamiseen. Tämä johtuu kehittyneestä tekniikasta, jonka ansiosta vedonlyönti ja pelien seuraaminen onnistuu melkein mistä vain. Jalkapallofanit voivat siis nyt yhdistää nämä kaksi toimintaa.

Missä ja milloin naisten jalkapallon MM-turnaus pelataan?

Naisten jalkapallon MM-lopputurnaus pelataan Suomesta katsottuna kaukana merien takana Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Kisoja haki lopulta neljä tahoa: Japani, Kolumbia, Brasilia sekä yhteishakemuksen jättäneet Australia ja Uusi-Seelanti. Brasilia ja Japani kuitenkin peruuttivat hakemuksensa ennen lopullista äänestystä.

Valinta päätyi lopulta yhteishakemuksen jättäneisiin Australiaan ja Uuteen-Seelantiin, jotka voittivat Kolumbian äänin 22-13. Kyseessä on merkittävä päätös siinä mielessä, että kyseessä ovat ensimmäiset naisten MM-kisat, jotka järjestetään useammassa kuin yhdessä maassa. Turnaus alkaa 20. heinäkuuta Aucklandissa (Uusi-Seelanti) ja päättyy 20. elokuuta Sydneyssä (Australia) ensi kesänä. Muut pelipaikat ovat Brisbane (Australia), Melborune (Australia), Perth (Australia), Adelaide (Australia) sekä Wellington (Uusi-Seelanti), Dunedin (Uusi-Seelanti) ja Hamilton (Uusi-Seelanti).

Kyseessä ovat yhdeksännet naisten jalkapallon MM-kilpailut. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun kisoissa on peräti 32 joukkuetta: mikäli vertaamme vuonna 2019 Ranskassa järjestettyihin MM-kisoihin, tuolloin mukana oli ainoastaan 24 joukkuetta. Uuden-Seelannin entinen pääministeri Jacinda Ardern sanoikin turnauksen olevan maailman kaikkien aikojen suurin naisten urheilutapahtuma.

E-lohko on ennakkoon mielenkiintoisin

Mikäli katsomme arvottuja lohkoja, etukäteen vaikuttaa siltä, että E-lohko on kaikkein mielenkiintoisin. Se johtuu siitä, että samaan lohkoon arvottiin sekä Hollanti että Yhdysvallat. Mielenkiinto tulee siitä, että Hollanti ja Yhdysvallat pelasivat finaalissa MM-kisoissa 2019: tuolloin Yhdysvallat vei voiton lukemin 2-0. Englanti, joka nappasi viimeksi Euroopan mestaruuden, arvottiin samaan lohkoon Kiinan ja Tanskan joukkueiden kanssa. Espanja puolestaan on lohkossa C, jonne se sai seurakseen Japanin, Zambian ja Costa Rican.

Ketkä ovat turnauksen suosikkeja?

Siirrytään sitten turnauksen ennakkosuosikkeihin. Ennakkoon katsottuna Englanti ja USA ovat nousseet suosikkien asemaan, mutta unohtaa ei sovi myöskään Brasiliaa. Itse asiassa Brasilian voisi nostaa turnauksen mustaksi hevoseksi. Brasilia on voittanut naisten Copa Américan peräti kahdeksan kertaa ja pyrkii luonnollisesti viemään naisten maailman mestaruuden mukanaan Etelä-Amerikkaan.

Toinen joukkue, jonka voimme laskea suosikkeihin, on Kanada. Se on ollut FIFA:n rankingissa maailman seitsemänneksi paras joukkue ja he pyrkivät varmasti etenemään vieläkin pidemmälle, kuin vuonna 2019, jolloin he putosivat neljännesvälierässä Ruotsia vastaan maalein 1-0.

Yllättääkö Australia kotikisoissa?

Australia pelaa kotikisojaan ja nostamme heidät ennakkosuosikkien joukkoon. Kotiyleisön kannustus antaa lisää energiaa joukkueelle ja heillä on motivaatiota menestyä kotonaan. Totuuden nimissä on sanottava, että viime aikaiset otteet eivät ole suuresti vakuuttaneet: australialaiset hävisivät kaksi kertaa Kanadalle vuonna 2022 ja taival Aasian mestaruuskisoissa tyssäsi selvästi ennen finaalia. Australian alkulohko ei ole helppo, sillä he joutuvat kohtaamaan siellä jälleen Kanadan. Joukkueella on kuitenkin hyökkäysvoimaa, jota se taatusti käyttää kotikentällään.

Hollanti ei menestynyt vuoden 2022 EM-kisoissa odotusten mukaan, joten heillä riittää haluja näyttää joukkueen todellinen suorituskyky. Joukkueella on myös uusi valmentaja Andries Jonker, jonka työn tulokset mitataan nyt tosipaikassa. Joukkue joutuu alkulohkossa siis kovaan testiin, kun he kohtaavat hallitsevan mestarin, eli Yhdysvallat.

Pystyvätkö Ranska ja Espanja parantamaan peliään aiemmasta?

Ranska on tunnetusti iso jalkapallomaa, mutta maan naisten maajoukkue ei esiintynyt riittävän tasaisesti vuoden 2022 EM-kisoissa. Parannettavaa siis löytyy ja pelit ennen MM-kisoja ovat olleet edelleen epätasaisia: ranskalaiset takoivat 14 maalia MM-karsinnoissa, mutta hävisivät ystävyysottelut Ruotsia ja Saksaa vastaan.

Espanja lasketaan jalkapallon mahtivaltioihin ja heidät on myös otettava esille yhtenä ennakkosuosikkina. Espanjalla on potentiaalia edetä pitkälle ensi kesänä. Suurin haaste Espanjalle on kuitenkin se, että joukkue on saatava hitsattua yhteen, jotta Espanja voi olla vakavasti otettava kandidaatti.

Ykkössuosikki on kuitenkin Yhdysvallat (Englanti tiukasti heidän perässään), joka on voittanut maailmanmestaruuden peräti neljä kertaa. Heidän odotetaan olevan ykkösiä myös tänä vuonna, mutta he saavat varmasti kovan vastuksen edellä mainituista maista.