tennispallo

Miksi tennispallot ovat keltaisia?

Nykyisin on itsestään selvää, että tennispallot ovat keltaisia, mutta aina näin ei ole ollut. Alun perin tennispallot olivat nimittäin valkoisia tai mustia. Se, minkä värisellä tennispallolla peliä pelattiin, riippui aina pelikentän väristä. Valkoinen tennispallo oli perinteisin vaihtoehto ja sillä pelattiin aina 1970-luvulle saakka.

Tennis sai alkunsa Englannissa Birminghamissa 1870-luvulla. Lajin esi-isä on ”real tennis”, jota kutsutaan nimell kenttätennis tai royal tennis. Pelin pallot valmistettiin alun perin nahasta tai kankaasta, jotka täytetiin erilaisilla materiaaleille ja muotoiltiin pallomaisiksi.

1800-luvun lopulla tennispallot kehittyivät, ja niitä alettiin valmistamaan kumista. Aluksi ne olivat täysin kumista tehtyjä, mutta pikku hiljaa niiden ominaisuuksia paranneltiin entisestään. Ne mm. peitettiin flanellikankaalla, ja myöhemmin täyskumiset pallot poistuivat ja niiden tilalle tuli paineistetulla ilmalla täytetyt pallot, jotka olivat huopapäällysteisiä.

Huopapäällysteen tarkoituksena on vaikuttaa pallon nopeuteen ja lentorataan. Tennispallot eivät siis vain sattumalta ole karheapintaisia, vaan pinta parantaa pallon lento-ominaisuuksia ja pelattavuutta.

Pallot olivat aina vuoteen 1972 valkoisia, kunnes Kansainvälinen tennisliitto ITF halusi vaihtaa pallot neonkeltaisiksi. Syynä tähän oli televisio. Pallon haluttiin erottuvan televisiokuvassa selkeästi. Aihetta oli tutkittu, ja television katselijat eivät erottaneet selkeästi valkoisia tennispalloja niiden lentäessä nopeasti ruudussa.

Tämä ongelma ratkaistiin muuttamalla pallot kirkkaan keltaisiksi. ITF:n säännöissä hyväksytään kuitenkin vielä nykypäivänäkin valkoiset pallot.

Lähde: IS | Kuva: icon0.com from Pexels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *