miksi merivesi on suolaista

Miksi merivesi on suolaista?

MIKSI MERIVESI ON SUOLAISTA? Jokainen meressä uinut muistaa varmasti suolaisen maun suussa. Mistä tämä suola on oikein meriveteen tullut? Entä miksi järvien vesi ei ole suolaista? Tämä artikkeli vastaa näihin kysymyksiin!

Miksi merivesi on suolaista?

Merivesi on suolaista, koska mereen kulkeutuu jatkuvasti suolaa jokien ja purojen kautta. Mereen laskeva joki kerää suoloja maa-aineksesta ja kuljettaa ne meriveteen. Tämä prosessi on ollut käynnissä maapallolla jo miljoonia vuosia.

Veden kiertokulku toimii siten, että maasta, meristä ja järvistä haihtuu jatkuvasti vettä ilmaan. Riittävän korkealle noustessaan vesi alkaa tiivistyä vesihöyryksi. Aikanaan tämä vesihöyry kohtaa kylmän ilmamassan ja tiivistyy sateeksi. Sen jälkeen vesi palautuu maan pinnalle sateen muodossa.

Merivesi pysyy aina suolaisena, koska suola ei pääse haihtumaan merestä.

Ovatko kaikki meret yhtä suolaisia?

Merien suolapitoisuuksissa on eroja riippuen niiden maantieteellisestä sijainnista. Esimerkiksi Välimeri on suolaisempi kuin Atlantti. Tämä johtuu siitä, että Välimereen virtaa hyvin vähän vettä jokien kautta. Se saa suurimman osan korvaavasta vedestä Atlantin kautta.

Välimeren suolapitoisuus kasvaa kesällä, jolloin vettä haihtuu nopeimmin kuuman ilman vuoksi.

Merivedessä on keskimäärin suolaa 3,6 prosenttia. Itämeressä suolaa on vain 1,5 prosenttia. Suolapitoisuus on matala, koska Itämereen virtaava vesi on pääasiassa makeaa vettä. Tanskan kapeista salmista ei pääse virtaamaan Atlantilta merivettä niin helposti.

Haluatko tietää hauskoja faktoja myös merenelävistä? Lue siinä tapauksessa tämä artikkeli: 5 mielenkiintoista faktaa delfiineistä.

Voiko merivettä juoda?

Toivottavasti kukaan lukijoistamme ei joudu oikeaan merihätään ja pohtimaan tätä kysmystä. Näin ei nimittäin kannata missään olosuhteissa tehdä!

Merivettä ei kannata juoda sen suolapitoisuuden vuoksi. Merivesi myös maistuu todella pahalle, joten harva pystyisi juomaan sitä yhtä lasillista enempää. Juotavaksi kelpaavan veden suolapitoisuus on alle 0,05 prosenttia. Merivedessä suolaa on keskimäärin 3,6 prosenttia eli 72-kertainen määrä.

Merivettä haluavat juoda lähinnä haaksirikkoutuneet henkilöt, joiden makean veden varastot ovat lopussa. Tämä on kuitenkin iso virhe. Suolainen vesi ei nimittäin helpota nestehukkaa vaan pahentaa sitä. Tämä johtuu siitä, että elimistö pyrkii poistamaan ylimääräisen suolan, mikä johtaa solujen kuivumiseen.

Miksi merivesi on suolaista ja järvivesi makeaa?

Miksi järvivesi on makeaa ja merivesi suolaista?  Asia on juuri näin kuin kysymyskin kertoo, eli järvivesi on makeaa, koska se ei sisällä suolaa. Helppoa, eikö vain? Järvivesi ei tosin maistu erityisen makealta, mutta sitä sanotaan makeaksi vedeksi vastakohtana suolaiselle merivedelle.

Miksi järvivedessä ei ole suolaa? Tämä johtuu siitä, että meressä oleva suola ei pääse haihtumaan veden tavoin eikä ole osa veden kiertokulkua. Todellisuudessa järvivedessä on myös hieman suolaa. Sen määrä on kuitenkin niin pieni, että emme maista suolaisuutta.

Maapallon vesivaroista noin 97 prosenttia on merivettä ja vain kolme prosenttia makeaa vettä.

Miksi meri ei jäädy talvella?

Miksi meri ei jäädy talvella, kysyvät monet sisämaassa asuvat. Johtuuko se juuri suolapitoisuudesta? Itse asiassa koko kysymys on virheellinen. Kannattaa käydä joskus Helsingin edustalla kovana pakkaspäivänä todistamassa tilanne.

Merivesi jäätyy siis järviveden tavoin. Esimerkiksi Itämeren jääpitoisuus on keskimäärin noin 40 prosenttia sen koko pinta-alasta. Tämän vuoksi Suomen rannikolla tarvitaan joka talvi jäänmurtajia avaamaan laivareitit.

Myös Pohjoisnavan ympäristössä merta peittää myös paksu jääpeite, mutta vain tietyillä alueilla. Arktinen meri saa jatkuvasti lämmintä vettä Atlantilta, minkä lisäksi voimakkaat tuulet, aallot ja merivirrat estävät tehokkaasti jään syntymistä. Tästä syystä myös iso osa Itämerestä on usein vapaa jääpeitteestä.

Lähde: yle.fi, kirjastot.fi, tieku.fi | Photo by Christoffer Engström on Unsplash