alue51

Mikä on Alue 51?

Alue 51 eli englanniksi Area 51 sijaitsee Yhdysvalloissa Nevadan osavaltion eteläosassa Las Vegasin pohjoispuolella. Alueen omistaa Yhdysvaltain liittovaltio, ja sen reunoilla sijaitsee asevoimien rakennuksia kuten ilmavoimien salainen tukikohta. Alueella on mm. kehitetty ja koelennetty salaisia tiedustelukoneita ja pommikoneita.

Alue 51 ei kuitenkaan ole aktiivipalvelussa, vaan se on pelkästään koe- ja koulutustukikohta. Ensimmäinen tiedustelukoneen prototyyppi tuotiin alueelle heinäkuussa 1955. Sen koelennon jälkeen Alue 51:n ilmatila suljettiin ulkopuolisilta presidentti Eisenhowerin määräyksen perusteella.

Yhdysvaltain viranomaiset eivät kuitenkaan ole julkisesti kieltäneet tai myöntäneet alueen olemassa oloa pitkään aikaan. Siitä aiheutuvista kustannuksista ei myöskään ole mainintaa virallisessa asevoimien budjetissa. Vasta vuonna 2013 CIA myönsi Alue 51:n olemassaolon ja julkaisi 400 sivun raportin, jossa oli tietoa alueella testatuista lentokoneista. Se myös selitti alueella tehtyjä ufohavaintoja, sillä testatuista koneista heijastui auringonvaloa vielä pimeälläkin, sillä ne lensivät jopa 18 kilometrin korkeudessa.

Kirkkaana paistaneita lentokoneita pimeällä yötaivaalla pidettiin aikoinaan ufoina ja ne lisäsivät Alue 51:n mystiikkaa. Heinäkuussa 2019 alkoi Facebookissa levitä huumorimielellä luotu tapahtuma, jossa tunkeuduttaisiin Alue 51:n ufojen katselemista varten. Yli 1,5 miljoonaa ihmistä halusi osallistua 20.9.2019 järjestettävään tapahtumaan ja Yhdysvaltain ilmavoimatkin joutui ottamaan kantaa asiaan varoittaen ihmisiä yrittämään alueelle tunkeutumisesta.

Alue 51:n salaperäistä mainetta on lisännyt sen käsittely lukuisissa elokuvissa, tv-sarjoissa ja videopeleissä erityisesti ufoihin ja salaliittoteorioihin liittyen.

Lähde: Wiki, Yle | Image by Elias Sch. from Pixabay