sininen meri

Mistä meri saa sinisen värinsä?

Meriveden sininen väri on yksi suurimmista luontoon liittyvistä väärinymmärryksistä. Moni uskoo sinisen värin heijastuvan taivaasta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa! Kerromme myös tässä artikkelissa, miksi järvessä ja vesilasissa oleva vesi näyttää erilaiselta.

Miksi meri on sininen?

Meri näyttää siniseltä, koska merivesi absorboi auringon valosta vahvasti muut kuin siniset aallonpituudet. Kun auringonvalo kulkee meriveden läpi, siitä suodattuu punainen eli pitkäaaltoinen valo pois. Jäljelle jää lyhytaaltoinen eli sininen valo.

Alla oleva kuvassa on näkyvän valon spektri. Merivesi imee itseensä spektrin punaisessa päässä olevaa valoa.

Colours of the visible light spectrum
Moni luulee sinisen värin johtuvan taivaasta, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

Miksi Välimeri on turkoosi?

Välimeri näyttää turkoosilta johtuen veden koostumuksesta. Välimeren vedessä ei ole riittävästi ravinteita tukemaan merilevää, joka absorboisi juuri vaaleansinistä valoa. Tämän vuoksi vesi on erittäin kirkasta ja näyttää hieman turkoosilta.

Kaikki meri- ja järvialueet näyttävät hieman eri värisiltä. Mitä enemmän vedessä on erilaisia hiukkasia, sitä enemmän ne voivat imeä myös sinisen valon säteitä. Tästä johtuen vesi näyttää joskus tummemmalta tai jopa likaiselta.

Miksi Suomen järvet ovat ruskeita?

Suomen järvivesi näyttää paikoin jopa ruskealta johtuen veteen liuenneesta humuksesta. Se on orgaanista ainetta, jota huuhtoutuu vesistöihin soilta ja turvemailta. Mukana on myös paljon savihiukkasia ja kasviplanktonia.

Kaikki edellä mainittu aines absorboi sinistä valoa, minkä vuoksi monen järven vesi näyttää tummalta ja jopa ruskealta. Jos järvessä on vähän humusta, se näyttää siniseltä meriveden tavoin.

Miksi vesi on lasissa väritöntä?

Lasissa oleva vesi näyttää värittömältä, koska vettä on liian vähän, jotta se voisi imeä itseensä punaista valoa. Kun vettä on riittävä määrä, esimerkiksi uima-altaassa, vesi alkaa muuttua sinisen väriseksi.

Samasta syystä myös purossa juokseva vesi näyttää värittömältä, mutta iso joki on väriltään sininen. Riittäävän iso määrä vettä alkaa imeä punaisen valon säteet itseensä.

Lähde: tiede.fi, tieku.fi, yle.fi | Photo by Ant Rozetsky on Unsplash