manhattan myynti

Manhattan on ollut uskomattomien kauppojen kohteena

Manhattanin saari on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimpia paikkoja. Kyseessä on New Yorkin Cityn keskus, josta löytyvät mm. Wall Street, Times Square, Central Park ja YK:n päämaja. Nykyään mittaamattoman arvokas saari on vaihtanut aikoinaan omistajaa uskomattomaan kauppahintaan.

Nykyisen New Yorkin aluetta asuttivat aikoinaan delaware-nimellä tunnetut alkuperäisasukkaat. Ensimmäinen dokumentoitu eurooppalainen saapui alueelle vuonna 1524. Saari kartoitettiin vasta vuonna 1609, jolloin Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian palveluksessa ollut Henry Hudson purjehti alueelle. Manhattania ympäröivä Hudson-joki on saanut nimensä tältä mieheltä.

Vuonna 1626 hollantilainen Peter Minuit osti saaren alkuasukkailta turkiksilla ja muilla tarvikkeilla, joiden arvo oli 60 Hollannin guldenia. Urbaanin legendan mukaan tämä olisi ollut nykyrahassa vain 24 dollaria, mutta nykyisin sen todelliseksi arvoksi on määritetty noin 1000 dollaria. Kauppasumma on silti hämmentävän pieni, kun huomio sen, että yksi neliömetri maksaa Manhattanilla nykyisin jopa kymmeniä tuhansia dollareita!

Saari vaihtoi omistajaa vain 48 vuotta myöhemmin. Kyseessä oli Westminsterin rauhansopimus Hollannin ja Englannin välillä vuonna 1674. Englanti sai tässä yhteydessä Manhattanin ja Hollanti Run-nimisen saaren Indonesiasta. Se on tärkeä muskottipähkinän lähde, ja kyseinen mauste oli tuohon aikaan erittäin arvokasta.

Englanti menetti saaren reilut sata vuotta myöhemmin Yhdysvaltain sisällissodan yhteydessä. Amerikkalaiskapinalliset ajettiin ulos New Yorkista sodan alkuvaiheessa, mutta englantilaiset vetäytyivät sieltä vuonna 1783 sisällissodan päätyttyä.

Manhattanin saarella olevien kiinteistöjen arvo on nykyisin lähes 2 biljoonaa dollaria.

Kuva: Pexels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *