maailman-yleisin-sukunimi

Mikä on maailman yleisin nimi?

Maailman yleisin etunimi on Muhammad. Maailman yleisin sukunimi on kiinalainen Wang. Suomen yleisin sukunimi on Korhonen. Yhdysvaltojen suosituin sukunimi on Smith.

Mikä on maailman yleisin etunimi?

Maailman yleisin etunimi on Muhammad. Nimi on peräisin islamilaisesta profeetasta. Muhammad-nimeä käytetään laajalti muslimimaissa, erityisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Arvioiden mukaan yli 150 miljoonaa ihmistä maailmassa kantaa tätä nimeä.

Muhammad-nimestä esiintyy myös useita eri kirjoitusasuja, kuten mm. Mohammed ja Muhammed. Maailman viisi yleisintä etunimeä ovat:

 1. Muhammad
 2. Maria
 3. John
 4. Juan
 5. Fatima

Maria-nimeä käytetään laajalti monissa maissa ympäri maailmaa, erityisesti kristityissä yhteisöissä. Sitä käytetään useissa eri muodoissa ja kirjoitusasun mukaan eri kielissä. Arvioiden mukaan yli 100 miljoonaa ihmistä maailmassa kantaa tätä nimeä.

John on yleinen nimi, jota käytetään pääasiassa englantia puhuvissa maissa, mutta myös monissa muissa maissa. Arvioitu määrä nimen omaavia ihmisiä on yli 100 miljoonaa.

Juan on espanjalainen versio nimestä John, ja se on yleinen etenkin espanjankielisissä maissa, erityisesti Meksikossa. Arvioitu määrä nimen omaavia ihmisiä on yli 70 miljoonaa.

Fatima on toinen yleinen nimi, joka on islamilainen ja erityisesti suosittu musliminaisten keskuudessa. Sitä käytetään yleisesti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, ja arvioitu määrä nimen omaavia ihmisiä on noin 40 miljoonaa.

Mikä on maailman yleisin sukunimi?

Maailman yleisin sukunimi on kiinalainen Wang. Viisi yleisintä sukunimeä ovat seuraavat:

 1. Wang
 2. Li
 3. Zhang
 4. Chen
 5. Liu

Sukunimi Wang on peräisin Kiinasta, jossa se on hyvin yleinen. Se on maailman toiseksi yleisin sukunimi ja sitä käyttää yli 100 miljoonaa ihmistä. Sanan merkitys on ”kuningas” tai ”prinssi” suomeksi. Wang-sukunimi juontaa juurensa Zhou-dynastian aikaiseen Kiinaan, jolloin se oli käytössä hallitsijoiden ja heidän perheidensä nimenä.

Li on erityisen yleinen Kiinassa ja Korean niemimaalla. Nimi Li tarkoittaa suomeksi ”kirkas” tai ”valoisa”. Sukunimi on peräisin muinaisesta Kiinasta, ja se juontaa juurensa Yin- ja Zhou-dynastioiden ajoilta. Sukunimellä Li on myös historiallinen merkitys, sillä monet Kiinan dynastioiden hallitsijat ja kuuluisat henkilöt ovat kantaneet tätä nimeä. Nykyään sukunimi Li on erittäin yleinen ja sitä kantaa yli 100 miljoonaa ihmistä, mikä tekee siitä yhden maailman yleisimmistä sukunimistä.

Zhang on yksi yleisimmistä sukunimistä Kiinassa ja sitä käyttää lähes 100 miljoonaa ihmistä. Nimi on peräisin muinaisesta keisarikunnasta ja sen merkitys on ”pihdit” tai ”tarttuminen”. Zhang-nimi voidaan kirjoittaa eri tavoin käyttäen erilaisia merkkejä, joten sen kirjoitusasu vaihtelee. Sukunimi on myös yleinen Taiwanissa ja muissa Aasian maissa, joissa on kiinalaistaustaista väestöä.

Chen on kiinalainen sukunimi, joka tarkoittaa suomeksi ”aurinkoa” tai ”auringonpaistetta”. Sitä käyttää arviolta noin 69 miljoonaa ihmistiä. Chen-nimi on erityisen suosittu Kaakkois-Kiinan alueilla, kuten Fujianin, Guangdongin ja Jiangsun maakunnissa.

Liu on on yksi yleisimmistä sukunimistä Kiinassa ja sitä käyttävät myös ihmiset ympäri maailmaa. Liu-sukunimen alkuperä juontaa juurensa Zhou-dynastian aikaan noin 2000 vuotta sitten. Sukunimi tarkoittaa kirjaimellisesti ”pieni järvikala”. Liu on myös yleinen nimi monissa muissa Aasian maissa, kuten Vietnamissa, Koreassa ja Japanissa, joissa se kirjoitetaan hieman eri tavalla.

Ei liene yllätys, että suosittujen sukunimien lisäksi kiinasta löytyy myös maailman puhutuin kieli.

Mikä on Suomen yleisin sukunimi?

Suomen yleisin sukunimi on Korhonen. Sen alkuperästä on lukuisia arvauksia. Todennäköisesti Korhonen on peräisin sanasta korho (tai korhu), joka on tarkoittanut aikoinaan huonokuuloista tai kuuroa. Toisen teorian mukaan Korhonen olisi balttilaista alkuperää ja tarkoittanut vanhaa, kylänvanhinta tai päällikköä. Peräpohjolassa korholla on ollut myös merkitys ylpeä tai leuhka.

Suomen viisi yleisintä sukunimeä ovat:

 1. Korhonen
 2. Virtanen
 3. Mäkinen
 4. Nieminen
 5. Mäkelä

Virtanen oli pitkään Suomen yleisin sukunimi, mutta kärkipaikka vaihtui vuoden 2015 tienoilla. Virtanen on yhä toiseksi suosituin sukunimi. Viisi yleisintä sukunimeä kattavat noin viisi prosenttia väestöstä.

Sukunimet ovat tulleet tavallisten ihmisten käyttöön Suomessa vasta 1800-luvulla. Sitä ennen ihmisiä kutsuttiin Pekka Paulinpoika tai Antti Matinpoika -tyylisillä nimillä, eli isän tai äidin nimi muodosti sukunimen. Skandinaviassa käytössä olevat -son-sukunimet toimivat vastaavalla tavalla.

Lyhenne -nen on käytössä yleisesti suomen kielessä, kun substantiivista tehdään adjektiivi, esimerkiksi Suomi -> suomalainen. Nen-päätteet ovat peräisin itäsuomesta, kun taas lännessä oli käytössä enemmän -la/-lä johdannaisia.

Lue lisää aiheesta: Suomen yleisimmät sukunimet.

Mikä on yleisin sukunimi Yhdysvalloissa?

Yhdysvaltojen suosituin sukunimi on Smith. Se on myös yleisin sukunimi  Australiassa ja Englannissa. Sanan alkuperä juontaa juurensa yli tuhannen vuoden taakse, jolloin ihmiset saivat nimen ammattinsa perusteella.

Smith on peräisin sanasta blacksmith, mikä tarkoittaa suomennettuna seppää. Kyseessä on historiallisesti hyvin vanha ja yleinen ammatti.

Yhdysvaltojen viisi suosituinta sukunimeä ovat:

 1. Smith
 2. Johnson
 3. Williams
 4. Brown
 5. Jones

Näiden nimien yhteinen piirre on, että ne ovat melko yleisiä myös monissa muissa englanninkielisissä maissa. Sukunimi Smith on yleisin Yhdysvalloissa ja sitä käyttää yli 4 miljoonaa ihmistä.

Sukunimi Johnson on toiseksi yleisin, ja sen arvioidaan olevan käytössä noin 3,8 miljoonalla ihmisellä. Williams on kolmanneksi yleisin sukunimi ja sitä käyttää noin 3,5 miljoonaa ihmistä.

Brown on neljänneksi yleisin, ja sen arvioidaan olevan käytössä noin 2,5 miljoonalla ihmisellä. Jones on viidenneksi yleisin, ja sen arvioidaan olevan käytössä noin 2,4 miljoonalla ihmisellä