maailman-yleisin-sukunimi

Kiinalainen Wang on maailman yleisin sukunimi

Suomen yleisin sukunimi on nykyään Korhonen, mutta tiedätkö, mikä on maailman yleisin sukunimi? Tässä artikkelissa käydään läpi suosituimpia sukunimiä maailmalta. Kerromme myös, mitä nämä sukunimet tarkoittavat suomen kielellä.

Maailman yleisin sukunimi on Wang

Kuten otsikko kertoo, maailman yleisin sukunimi on Wang. Kyseessä on siis kiinalainen sukunimi, mikä ei ole varmasti yllättävää. Tällä hetkellä maailmassa on lähes 100 miljoonaa Wang-nimistä kiinalaista. Wang tarkoittaa suomeksi kuningasta. Nimi on peräisin jo satojen vuosien takaa.

Toinen erittäin yleinen sukunimi Kiinassa on Li. Se tarkoittaa suomennettuna luumua. Jos lasketaan myös korealainen versio tästä sukunimestä, Lee, se on maailman suosituin sukunimi. Kiinassa Li oli kuninkaallisten käytössä oleva sukunimi Tang-dynastian aikana.

Smith, Jones ja Johnson

John Smith on englanninkielinen versio Matti Virtasesta. Smith on suosituin sukunimi mm. Yhdysvalloissa, Australiassa ja Englannissa. Sanan alkuperä on myös satojen vuosien takaa, jolloin ihmiset saivat nimen ammattinsa perusteella.

Smith on peräisin sanasta blacksmith, joka tarkoittaa suomennettuna seppää. Kyseessä on historiallisesti hyvin vanha ja yleinen ammatti.

Myös sukunimet Jones ja Johnson ovat erittäin yleisiä englanninkielisessä maailmassa. Jones on englanninkielinen versio nimestä John, jonka historia ulottuu latinan ja kreikan kieleen. Johnson on puolestaan yhdistelmä sanoja John + son eli ”Johnin poika”.

Suomen yleisin sukunimi on Korhonen

Virtanen oli pitkään Suomen yleisin sukunimi, mutta kärkipaikka vaihtui vuoden 2015 tienoilla. Nykyisin Suomen yleisin sukunimi on Korhonen. Näiden lisäksi yleisiä sukunimiä ovat Mäkinen ja Nieminen.

Sukunimet ovat tulleet tavallisten ihmisten käyttöön Suomessa vasta 1800-luvulla. Sitä ennen ihmisiä kutsuttiin Pekka Paulinpoika tai Antti Matinpoika -tyylisillä nimillä, eli isän tai äidin nimi muodosti ”sukunimen”. Skandinaviassa käytössä olevat -son-sukunimet toimivat vastaavalla tavalla.

Lyhenne -nen on käytössä yleisesti suomen kielessä, kun substantiivista tehdään adjektiivi, esimerkiksi Suomi -> suomalainen. Nen-päätteet ovat peräisin itäsuomesta, kun taas lännessä oli käytössä enemmän -la/-lä johdannaisia.

Hansen, Jensen ja Andersson

Naapurimaiden suosituimmat sukunimet ovat Hansen (Norja), Andersson (Ruotsi) ja Jensen (Tanska). Näiden etymologia on vastaava kuin Johnson tai Matinpoika -nimillä. Andersson on ollut aikoinaan ”Andersin poika” ja niin edelleen.

Islannin yleisin nimi on Jonsdottir, ja maan sukunimissä on todella paljon -dottir-päätteisiä nimiä. Kuten arvata saattaa, dottir tarkoittaa tytärtä. Islannissa on käytössä myös paljon -son-päätteisiä sukunimiä.

Silva, Garcia ja Gonzalez

Nimi Garcia on varmasti tuttu jokaiselle jalkapalloa seuraavalle. Kyseessä on Espanjan yleisin sukunimi ja todella yleinen sukunimi myös monissa muissa espanja- ja portugalinkielisissä maissa. Nimi on peräisin latinan sanasta Garsea, joka tarkoittaa karhua.

Silva on puolestaan yleisin sukunimi Portugalissa. Sen variaatioita ovat Da Silva ja De Silva, joista ensin mainittu on Brasilian yleisin sukunimi. Silva tarkoittaa suomennettuna metsää tai viidakkoa. Se on peräisin satojen vuosien takaa portugalilaisilta aristokraateilta.

Gonzalez (Gonzales) on kolmas todella yleinen sukunimi Latinalaisessa Amerikassa. Se on suosituin sukunimi mm. Argentiinassa ja Chilessä. Sanalla on kaksi eri tarkoitusta: ”Gonzalon poika” sekä linna. Gonzalez on alun perin peräisin Espanjasta.

Löydät eri maiden suosituimmat sukunimet tästä linkistä.

Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash | Lähde: Insider