maailman-yleisin-sukunimi

Mikä on maailman yleisin sukunimi?

MAAILMAN YLEISIN SUKUNIMI löytyy Kiinasta. Vaihtoehtoja on kaksi, sillä väestön määrä kasvaa nopeasti ja erot kahden yleisimmän sukunimen välillä ovat niin pieniä. Tässä artikkelissa käydään läpi suosituimpia sukunimiä maailmalta. Kerromme myös, mitä nämä sukunimet tarkoittavat suomen kielellä.

Mikä on maailman yleisin sukunimi?

Maailman yleisin sukunimi on Wang tai Li. Riippuu hieman lähteestä ja laskentatavasta, kumpi nimistä saa ykköspaikan. Wang on hieman yleisempi sukunimi Kiinassa, mutta Li nousee ykköseksi, jos mukaan lasketaan myös korealainen versio (Lee).

Vuonna 2018 tehdyssä laskennassa Wang-nimisiä kiinalaisia oli 101,5 miljoonaa ja Li-nimisiä puolestaan 100,9 miljoonaa. Ero on niin pieni, että Li voi nykyisin olla jo Wangin edellä.

Wang tarkoittaa suomen kielellä kuningasta. Li tarkoittaa puolestaan luumua. Kiinassa Li oli kuninkaallisten käytössä oleva sukunimi jo Tang-dynastian aikana yli 1200 vuotta sitten.

Mikä on Suomen yleisin sukunimi?

Suomen yleisin sukunimi on Korhonen. Kyseinen sukunimi on noin 23.000 suomalaisella. Nimi juontaa juurensa muinaisesta sanasta korho, mikä tarkoittaa kuuroa. Korhonen tarkoittaa siten pientä kuuroa.

Virtanen oli pitkään Suomen yleisin sukunimi, mutta kärkipaikka vaihtui vuoden 2015 tienoilla. Virtanen on yhä toiseksi suosituin sukunimi. Seuraavina ovat Mäkinen, Nieminen ja Mäkelä.

Sukunimet ovat tulleet tavallisten ihmisten käyttöön Suomessa vasta 1800-luvulla. Sitä ennen ihmisiä kutsuttiin Pekka Paulinpoika tai Antti Matinpoika -tyylisillä nimillä, eli isän tai äidin nimi muodosti sukunimen. Skandinaviassa käytössä olevat -son-sukunimet toimivat vastaavalla tavalla.

Lyhenne -nen on käytössä yleisesti suomen kielessä, kun substantiivista tehdään adjektiivi, esimerkiksi Suomi -> suomalainen. Nen-päätteet ovat peräisin itäsuomesta, kun taas lännessä oli käytössä enemmän -la/-lä johdannaisia.

Mikä on yleisin sukunimi Yhdysvalloissa?

Yhdysvaltojen suosituin sukunimi on Smith. Se on myös yleisin sukunimi  Australiassa ja Englannissa. Sanan alkuperä juontaa juurensa yli tuhannen vuoden taakse, jolloin ihmiset saivat nimen ammattinsa perusteella.

Smith on peräisin sanasta blacksmith, mikä tarkoittaa suomennettuna seppää. Kyseessä on historiallisesti hyvin vanha ja yleinen ammatti.

Myös sukunimet Jones ja Johnson ovat erittäin yleisiä englanninkielisessä maailmassa. Jones on englanninkielinen versio nimestä John, jonka historia ulottuu latinan ja kreikan kieleen. Johnson on puolestaan yhdistelmä sanoja John + son eli ”Johnin poika”.

Mikä on Ruotsin yleisin sukunimi?

Naapurimaiden suosituimmat sukunimet ovat Hansen (Norja), Andersson (Ruotsi) ja Jensen (Tanska). Näiden etymologia on vastaava kuin Johnson tai Matinpoika -nimillä. Andersson on ollut aikoinaan ”Andersin poika” ja niin edelleen.

Islannin yleisin nimi on Jonsdottir, ja maan sukunimissä on todella paljon -dottir-päätteisiä nimiä. Kuten arvata saattaa, dottir tarkoittaa tytärtä. Islannissa on käytössä myös paljon -son-päätteisiä sukunimiä.

Mikä on Espanjan yleisin sukunimi?

Nimi Garcia on varmasti tuttu jokaiselle jalkapalloa seuraavalle. Kyseessä on Espanjan yleisin sukunimi ja todella yleinen sukunimi myös monissa muissa espanja- ja portugalinkielisissä maissa. Nimi on peräisin latinan sanasta Garsea, joka tarkoittaa karhua.

Silva on puolestaan yleisin sukunimi Portugalissa. Sen variaatioita ovat Da Silva ja De Silva, joista ensin mainittu on Brasilian yleisin sukunimi. Silva tarkoittaa suomennettuna metsää tai viidakkoa. Se on peräisin satojen vuosien takaa portugalilaisilta aristokraateilta.

Gonzalez (Gonzales) on kolmas todella yleinen sukunimi Latinalaisessa Amerikassa. Se on suosituin sukunimi mm. Argentiinassa ja Chilessä. Sanalla on kaksi eri tarkoitusta: ”Gonzalon poika” sekä linna. Gonzalez on alun perin peräisin Espanjasta.

Löydät eri maiden suosituimmat sukunimet tästä linkistä.

Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash | Lähde: Insider