maailman tulisin chili

Mikä on maailman tulisin chili?

Maailman tulisin chili on lajikkeeltaan Carolina Reaper. Chili on paprika, jonka kapsaisiinipitoisuus (tulisuus) on niin suuri, että sitä voidaan hyödyntää mausteena. Chilin tulisuutta mitataan Scoville-asteikolla.  Chilillä on useita mahdollisia terveyshyötyjä.

Mikä on maailman tulisin chili?

Maailman tulisin chili on lajikkeeltaan Carolina Reaper. Carolina Reaper on maailman vahvin chili Guinness World Recordsin mukaan. Maailman tulisimman chilin on kasvattanut yhdysvaltalainen Ed Currie. Currien kasvattamille Caroline Reaper -chilipaprikoille mitattiin keskimäärin 1,6 miljoonan SHU (Scoville Heat Unit) arvo vuonna 2017.

Carolina Reaper -lajikkeen SHU-lukema voi kohota yli kahden miljoonan tasolle. Yksittäinen chilipaprika voi siis olla 1,6 milj. SHU -arvoa tulisempi, mutta viralliseen maailmanennätykseen hyväksyttiin keskiarvo useista eri chilipaprikoista.

Seuraavassa on listattuna maailman viisi tulisinta chililajiketta ja niiden SHU-arvot:

  1. Carolina Reaper: 1,4-2,2 miljoonaa SHU
  2. Trinidad Moruga Scorpion: 1,2-2 miljoonaa SHU
  3. 7 Pot Douglah: 923 000-2 miljoonaa SHU
  4. 7 Pot Primo: 1,2-1,9 miljoonaa SHU
  5. Naga Viper: 1,3-1,5 miljoonaa SHU

Carolina Reaper (alla olevassa kuvassa) on maailman tulisin chililajike, joka on jalostettu Etelä-Carolinassa, Yhdysvalloissa. Se on hyvin tulinen ja maultaan hedelmäinen sekä savuinen. Carolina Reaper on käytännössä kuuma pippuriöljy, jota käytetään erittäin pienissä määrissä maustamaan erilaisia ​​ruokia.

carolina reaper chili

Trinidad Moruga Scorpion on peräisin Trinidadista ja Tobagosta. Kyseessä on erittäin tulinen chililajike, joka on saanut nimensä pistävän hännän muodon mukaan. Trinidad Moruga Scorpionia käytetään mausteena kastikkeissa, chutneyssa ja marinadeissa.

7 Pot Douglah on myös peräisin Trinidadista ja Tobagosta. Se on hyvin tulinen chililajike, jolla on makea ja hedelmäinen maku. 7 Pot Douglah sopii hyvin mm. tulisten kastikkeiden ja marinadien valmistukseen.

7 Pot Primo on chililajike, joka on kehitetty Etelä-Carolinassa, Yhdysvalloissa. Se on hyvin tulinen ja maultaan hedelmäinen ja makea.

Naga Viper on chililajike, joka on kehitetty Iso-Britanniassa. Se on hyvin tulinen ja maultaan hedelmäinen ja kukkainen. Naga Vipera käytetään yleisesti kastikkeissa ja marinadeissa.

Mikä on chili?

Chili on paprika, jonka kapsaisiinipitoisuus (tulisuus) on niin suuri, että sitä voidaan hyödyntää mausteena. Chili tunnetaan myös nimellä chilipaprika tai chilipippuri. Chili on peräisin Meksikosta, mutta nykyisin sitä viljellään ympäri maailmaa.

Chilin tunnusomainen piirre on sen tulisuus, mikä johtuu kapsaisiini-nimisestä kemiallisesta yhdisteestä. Kapsaisiinia esiintyy chilin siemenissä ja kalvoissa. Kapsaisiini vaikuttaa kehon hermoihin ja kipureseptoreihin, mikä aiheuttaa polttavaa tunnetta.

Chilistä on olemassa monia erilaisia lajikkeita. Ne vaihtelevat koon, muodon, värin, maun ja tulisuuden suhteen. Yleisimpiä chililajikkeita ovat habanero, jalapeño, cayenne, serrano, poblano ja anaheim.

Alla on kuva jalapeño-chilistä, joka on monille varmasti tuttu lajike.

jalapeno

Chiliä käytetään monin eri tavoin ruoanlaitossa. Sitä voi käyttää esimerkiksi raasteena tai pilkottuna ruoan lisukkeena. Chilit voidaan myös kuivata ja jauhaa jauheeksi. Moni käyttää ruoanlaitossa myös chilikastikkeita. Chili antaa ruoalle tulisuutta ja mausteisuutta.

Chilin tulisuus vaihtelee suuresti eri lajikkeiden välillä. On hyvä olla varovainen ja lisätä chiliä ruokiin vähitellen, jos ei ole tottunut tulisiin makuihin.

Chilin tulisuus

Chilin tulisuutta mitataan Scoville-asteikolla. Se on saanut nimensä amerikkalaisen farmakologin Wilbur Scovillen mukaan. Scovillen asteikon yksikön lyhenne on SHU – Scoville Heat Unit.

Scoville-asteikko mittaa chilin kapsaisiinipitoisuutta. Mitä korkeampi luku, sitä tulisempi chili on kyseessä. Esimerkiksi jalapeño-chilin tulisuus on noin 2500–8000 SHU, kun taas habanero-chili voi nousta jopa tasolle 350000 SHU. Tulisimmat chilit ovat vahvuudeltaan 1–2 miljoonaa SHU.

Jos on nauttinut liikaa tulista chiliä, on tärkeää olla juomatta vettä. Vesi ei ole tehokas tapa lievittää tulisuuden tunnetta, koska sen aiheuttama kapsaisiini ei liukene veteen. Vesi voi jopa pahentaa oireita.

Maitotuotteissa oleva kaseiini auttaa lievittämään polttavaa tunnetta. Tärkkelyspitoiset ruoat, kuten leipä ja riisi, voivat myös lievittää tulisuuden aiheuttamia oireita. Ne sitovat kapsaisiinia ja auttavat huuhtelemaan sen pois.

Chilin mahdolliset terveyshyödyt

Chilillä on useita mahdollisia terveyshyötyjä. Seuraavassa on muutamia terveysvaikutuksia, joita chilillä on havaittu olevan.

  • Tulehduksen lievitys
  • Kipulääke
  • Aineenvaihdunnan tehostaminen
  • Sydämen terveys

Chilissä oleva kapsaisiini on tunnettu anti-inflammatorisista ominaisuuksistaan. Se voi auttaa lievittämään tulehdusta kehossa ja vähentämään tulehdusreaktioiden aiheuttamaa kipua.

chili kipu

Kapsaisiini voi toimia luonnollisena kipulääkkeenä. Sitä käytetään jopa paikallisesti kivunlievitykseen erilaisissa voiteissa ja laastareissa, erityisesti hermo- ja nivelkivuissa.

Chilin syöminen voi lisätä aineenvaihduntaa ja energiankulutusta, mikä voi olla hyödyllistä painonhallinnassa. Kapsaisiini voi auttaa myös pienentämään ruokahalua.

Chilin uskotaan voivan edistää sydämen terveyttä. Se voi auttaa alentamaan kolesterolia ja verenpainetta, parantaa verenkiertoa ja vähentää verihyytymien riskiä.

On tärkeää huomata, että henkilön reaktio chilin tulisuuteen ja terveysvaikutuksiin voi vaihdella. Jos sinulla on terveysongelmia, tai epäilet, että chilin syöminen voi aiheuttaa haittoja, on hyvä keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Chilin nauttiminen voi olla myös kivuliasta henkilöille, jotka kärsivät esim. ärtyvästä suolesta.

Image credit: Dale Thurber, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons