maailman suurin krokotiili

Mikä on maailman suurin krokotiili?

Maailman suurin krokotiili on nimeltään Lolong. Maailman isoin elossa oleva krokotiili on nimeltään Cassius. Gustave on Ruzizi-joen varrella Burundissa elävä jättäiläiskrokotiili.

Krokotiilit ovat suuria matelijoita, joita on esiintynyt maapallolla jo yli 200 miljoonaa vuotta. Alligaattori ja krokotiili ovat molemmat krokotiilieläinten heimoon kuuluvia matelijoita. Maailman suurin alligaattori oli noin 5,8 metriä pitkä ja painoi arviolta 900 kg.

Mikä on maailman suurin krokotiili?

Maailman suurin krokotiili on Lolong. Se oli 6,17 metriä pitkä suistokrokotiili ja painoi 1075 kiloa.

Lolong vangittiin Filippiineillä vuonna 2011. Se sai nimensä Ernesto ”Lolong” Goloran Coñatelta, joka oli yksi eläimen vanginneista krokotiilinmetsästäjistä. Viikkoja kestänyt jahti oli niin vaativa, että Coñate menehtyi sydänkohtaukseen vain pari päivää kiinnioton jälkeen.

Alla on kuva Lolongista täytettynä Filippiinien kansallismuseossa, Manilassa.

Preserved skin of Lolong at Philippine National Museum

Lolong  eli vangitsemisensa jälkeen Bunawan Ecopark -nimisessä huvipuistossa Filippiineillä vuoteen 2013 saakka, kunnes se menehtyi. Lolong vahvistettiin Guinnessin ennätysten kirjaan maailman suurimmaksi krokotiiliksi vuonna 2012.

Mikä on isoin elossa oleva krokotiili?

Maailman isoin elossa oleva krokotiili on nimeltään Cassius. Kyseessä on 5,48 metriä pitkä ja 1300 kg painava suistokrokotiili, joka elää Marineland Crocodile Park -eläintarhassa, Australiassa. Cassius on saanut nimensä nyrkkeilijälegenda Cassius Clayn mukaan. Se on arvioiden mukaan jopa 110 vuotta vanha.

On tärkeää huomata, että vain vankeudessa elävien krokotiilien pituus on voitu vahvistaa. Luonnossa saattaa elää Cassiusta suurempiakin krokotiileja. Yksi tällaisista on Gustave, josta kerromme lisätietoa seuraavassa luvussa.

Mikä on Gustave-krokotiili?

Gustave on Ruzizi-joen varrella Burundissa elävä jättäiläiskrokotiili. Gustave on onnistunut välttämään vangitsemisen useista yrityksistä huolimatta, joten sen tarkat mitat eivät ole tiedossa. Sen on arvioitu olevan jopa seitsemän metrin mittainen.

Tämä jättiläismäinen matelija on elänyt Ruzizi-joella jo vuodesta 1955 saakka. Gustave on surmannut pitkän ikänsä aikana jopa 300 ihmistä. Paikallisten mukaan Gustave ei edes syö ihmisuhrejaan, vaan hukuttaa ne ja raahaa kuolleet ruumiit sitten rantaan.

Tiedemiesten arvioiden mukaan Gustaven valtava koko estää sitä metsästämästä lajilleen normaaleja saaliita, kuten seeproja ja antilooppeja. Se joutuu hyökkäämään näin ollen virtahepojen, gnuantilooppien sekä ihmisten kimppuun.

Gustavea on yritetty vangita sekä ampua useaan otteeseen, mutta turhaan. Vuonna 2004 herpetologi (matelijoiden tutkija) Patrice Faye sekä ryhmä tiedemiehiä yritti vangita Gustavea viikkojen ajan. Tästä projektista on myös tehty filmi Capturing the Killer Croc.

He eivät onnistuneet saamaan petoa vangiksi ennen kuin ryhmän oli poistuttava maasta sisällissodan tieltä. Gustaven on huhuttu kuolleen useita kertoja viime vuosien aikana, mutta tätä tietoa ei ole vahvistettu. Viimeisin vahvistettu havainto Gustavesta on vuodelta 2015.

Mikä on krokotiili?

Krokotiilit ovat suuria matelijoita, joita on esiintynyt maapallolla jo yli 200 miljoonaa vuotta. Evoluutio on muovannut krokotiileista erittäin tehokkaita saalistajia. Krokotiileja esiintyy pääasiassa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla Afrikassa, Aasiassa, Australiassa ja Amerikan mantereella.

Krokotiilien ovat usein suuria, pitkäruumiisia ja nelijalkaisia eläimiä. Niiden ruumiinrakenne on sopeutunut elämään sekä vedessä että maalla. Krokotiileilla on pitkä ja litteä pää, jossa on voimakkaat leukalihakset. Niiden leukojen puruvoima on äärimmäisen voimakas, ja ne kykenevät saalistamaan suuria saaliseläimiä, kuten vesipuhveleita ja antilooppeja.

krokotiili

Krokotiileilla on kova ja suomumainen iho. Useimmat lajit ovat vihertävän ruskeita tai harmahtavia, mikä auttaa niitä sekoittumaan ympäristöönsä saalistus- tai piiloutumistarkoituksissa. Krokotiilien silmät ja sieraimet sijaitsevat päällä, mikä mahdollistaa suurelta osin upottautumisen veden alle ja silti havaita ympäristön tapahtumat.

Krokotiilit ovat lihansyöjiä ja niiden ruokavalio koostuu yleensä kaloista, linnuista, matelijoista ja nisäkkäistä, mukaan lukien suurikokoiset saaliseläimet. Ne metsästävät usein hieman veden pinnan alapuolella ja käyttävät saalistamiseen väijymistaktiikkaa.

Alligaattori vs. krokotiili

Alligaattori ja krokotiili ovat molemmat krokotiilieläinten heimoon kuuluvia matelijoita. Usein myös alligaattoreita kutsutaan virheellisesti krokotiileiksi johtuen siitä, että eläimet ovat ulkoisesti varsin samannäköisiä. Eroja kuitenkin löytyy sekä ulkonäön että elinympäristön osalta.

Näin krokotiili ja alligaattori eroavat toisistaan:

  1. Alligaattorit elävät Yhdysvaltojen eteläosissa (Mississippi), Väli-Amerikassa (Meksiko) sekä Kiinassa. Krokotiilit puolestaan Australiassa, Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa sekä Väli-Amerikassa.
  2. Alligaattoreiden väritys on tumman harmaa. Krokotiilit ovat sen sijaan vaalean ruskeita tai oliivinvihreitä.
  3. Krokotiilien kuono on pidempi, ohuempi ja muistuttaa V-kirjainta. Alligaattoreiden kuono on leveämpi ja enemmän U-kirjaimen muotoinen.
  4. Krokotiilit ovat aggressiivisempia ja elävät keskimäärin tuplasti alligaattoreita pidempään. Ne ovat myös selvästi pidempiä kuin alligaattorit.

Krokotiilieläinten heimoon kuuluu krokotiilien ja alligaattoreiden lisäksi myös kaimaani sekä gaviaali, jotka eroavat myös hieman ulkonäkönsä sekä elinympäristönsä perusteella. Kaikki krokotiilieläimet ovat lintujen ohella dinosaurusten läheisimpiä jälkeläisiä.

Mikä on maailman suurin alligaattori?

Maailman suurin alligaattori oli noin 5,8 metriä pitkä ja painoi arviolta 900 kg. Se löydettiin Louisianassa, Yhdysvalloissa, vuonna 1890. Kyseessä ei ole virallinen ennätys, sillä alligaattoria ei päästy mittaamaan eläintarhassa.

Maailman suurin alligaattori tapettiin vuonna 1890 Edward McIlhennyn toimesta. McIlhenny oli metästämässä hanhia kun hän löysi osittain veden alla makaavan jättiläisen. Alligaattori oli kuolemassa vanhuuden ja kylmälle altistumisen vuoksi, joten McIlhenny ampui sen.

McIlhenny palasi seuraavana päivänä kahden ystävänsä kanssa yrittääkseen vetää alligaatorin vedestä. Suuren koon ja mutaisen suoalueen yhdistelmän vuoksi he eivät pystyneet liikuttamaan eläintä. Sen sijaan he mittasivat sen ja jättivät sen paikalleen.