gustave - maailman suurin krokotiili

Mikä on maailman suurin krokotiili?

Krokotiilit ovat suurikokoisia matelijoita, jotka viihtyvät vedessä. Tiesitkö, mikä on maailman suurin krokotiili? Entä mikä krokotiili on surmannut eniten ihmisiä? Tässä artikkelissa käydään läpi mielenkiintoisia faktoja krokotiileista.

Mikä on maailman suurin krokotiili?

Maailman suurin krokotiili on Lolong. Se oli 6,17 metriä pitkä eläin ja painoi 1075 kiloa. Krokotiili sai nimensä Ernesto ”Lolong” Goloran Coñatelta, joka oli yksi eläimen vanginneista krokotiilinmetsästäjistä. Viikkoja kestänyt jahti oli niin vaativa, että Coñate menehtyi sydänkohtaukseen vain pari päivää kiinnioton jälkeen.

Kyseinen Lolong-krokotiili kuoli vuonna 2013. Suurin elossa oleva krokotiili on Australiassa elävä Dominator, joka on 6,1 metriä pitkä. Pituutta ei ole kuitenkaan virallisesti mitattu.

Mistä sana krokotiili on peräisin?

Sana krokotiili on peräisin Antiikin Kreikan ajoilta sanasta krokodilos. Se tarkoittaa liskoa. Kun muinaiset kreikkalaiset matkustivat ensimmäistä kertaa Egyptiin ja näkivät krokotiileja, he kutsuivat niitä ”Niilin liskoiksi”.

Mitä eroa on krokotiililla ja alligaattorilla?

Krokotiili ja alligaattori ovat molemmat krokotiilieläinten heimoon kuuluvia matelijoita. Usein myös alligaattoreita kutsutaan virheellisesti krokotiileiksi johtuen siitä, että eläimet ovat ulkoisesti varsin samannäköisiä. Eroja kuitenkin löytyy sekä ulkonäön että elinympäristön osalta.

Näin krokotiili ja alligaattori eroavat toisistaan:

  1. Alligaattorit elävät Yhdysvaltojen eteläosissa (Mississippi), Väli-Amerikassa (Meksiko) sekä Kiinassa. Krokotiilit puolestaan Australiassa, Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa sekä Väli-Amerikassa.
  2. Alligaattoreiden väritys on tumman harmaa. Krokotiilit ovat sen sijaan vaalean ruskeita tai oliivinvihreitä.
  3. Krokotiilien kuono on pidempi, ohuempi ja muistuttaa V-kirjainta. Alligaattoreiden kuono on leveämpi ja enemmän U-kirjaimen muotoinen.
  4. Krokotiilit ovat aggressiivisempia ja elävät keskimäärin tuplasti alligaattoreita pidempään. Ne ovat myös selvästi pidempiä kuin alligaattorit.

Krokotiilieläinten heimoon kuuluu krokotiilien ja alligaattoreiden lisäksi myös kaimaani sekä gaviaali, jotka eroavat myös hieman ulkonäkönsä sekä elinympäristönsä perusteella. Kaikki krokotiilieläimet ovat lintujen ohella dinosaurusten läheisimpiä jälkeläisiä.

Gustave-krokotiili on surmannut jopa 300 ihmistä

Ruzizi-joen varrella Burundissa elää niilinkrokotiili, joka on niittänyt poikkeuksellisen paljon kuolemaa jo vuosikymmenten ajan. Valtava matelija on onnistunut välttämään vangitsemisen tähän päivään saakka, joten sen tarkat mitat eivät ole tiedossa. Arvioiden mukaan kyseessä on 900-1000 kiloinen eläin, jonka pituus olisi jopa 7,5 metriä.

Tämä jättiläismäinen matelija on elänyt Ruzizi-joella jo vuodesta 1955 saakka. Gustave-nimellä tunnettu eläin on surmannut kuluneen 60 vuoden aikana jopa 300 ihmistä. Paikallisten mukaan Gustave ei edes syö ihmisuhrejaan, vaan hukuttaa ne ja raahaa kuolleet ruumiit sitten rantaan.

Tiedemiesten arvioiden mukaan Gustaven valtava koko estää sitä metsästämästä lajilleen normaaleja saaliita, kuten seeproja ja antilooppeja. Se joutuu hyökkäämään näin ollen virtahepojen, gnuantilooppien sekä ihmisten kimppuun.

Gustavea on yritetty vangita sekä ampua useaan otteeseen, mutta turhaan. Vuonna 2004 herpetologi (matelijoiden tutkija) Patrice Faye sekä ryhmä tiedemiehiä yritti vangita Gustavea viikkojen ajan. Tästä projektista on myös tehty filmi Capturing the Killer Croc.

He eivät onnistuneet saamaan petoa vangiksi ennen kuin ryhmän oli poistuttava maasta sisällissodan tieltä. Viimeisin vahvistettu havainto Gustavesta on vuodelta 2015.

Gustaven on huhuttu kuolleen useita kertoja viime vuosien aikana, mutta tätä tietoa ei ole vahvistettu.

Lähde: Wikipedia, MyPlanet | Kuva: Pexels