urheilulajit

Maailman suosituimmat urheilulajit juuri nyt

Urheilu on ollut suosittua kautta aikain. Jo muinaiset roomalaiset ottivat toisistaan mittaa erilaisissa lajeissa, joissa pärjättiin voimalla, ketteryydellä, nokkeluudella tai näiden kaikkien yhdistelmällä. Vaikka jotkut ikivanhoista lajeista ovat olemassa vielä tänäkin päivänä, on urheilu kehittynyt ja muuttanut muotoaan valtavasti vuosituhansien saatossa. Urheilua seurataan kuitenkin yhä samoista syistä kuin aina ennenkin — se tarjoaa viihdettä, jännittäviä käänteitä ja mahdollisuuksia spekulointiin.

Millä kriteereillä urheilulajia voidaan kutsua suosituksi

Kun puhutaan urheilusta, pitää se sisällään satoja eri lajeja, jotka ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Niiden järjestäminen suosituimmuusjärjestykseen on käytännössä mahdotonta, mutta on kuitenkin olemassa tiettyjä kriteereitä, joiden avulla tietyt urheilulajit erottuvat selkeästi joukosta. Muun muassa maailmanlaajuinen seuraajakunta ja lajin suosio harrastuksena, näkyvyys televisiossa ja lehdissä, suosio internetissä ja sosiaalisessa mediassa, ammattilaisliigojen määrä, urheilijoiden keskivertopalkat, sponsorisopimukset ja monet muut tekijät kuvastavat eri urheilulajien asemaa maailmalla.

Seuratuimmat urheilulajit tällä hetkellä

Eri puolilla maailmaa voi esiintyä jonkin verran eroavaisuuksia siinä, mitkä lajit kiinnostavat penkkiurheilijoita eniten. Esimerkiksi talviurheilu ja moottoriurheilu ovat aivan erityisen lähellä suomalaisten sydämiä, kun taas baseball on huippusuosittua Yhdysvalloissa ja rugby Englannissa ja Australiassa. Tietyt urheilulajit ovat kuitenkin äärimmäisen suosittuja kaikkialla maailmassa. Arvaatko, mitkä niistä ovat juuri nyt kaikkein suosituimpia? Tähän kerromme alla vastauksen!

Jalkapallo

Jalkapallon osaa nimetä lähes jokainen maailman ykköslajiksi silloin kun puhe kääntyy urheiluun. Sen suosio kattaa kaikki maanosat aina Euroopasta Afrikkaan ja Aasiasta Amerikkaan. Yksinkertaisten pelivälineiden ansiosta kenen tahansa on helppo aloittaa jalkapallon harrastaminen, mutta vain kaikkein taitavimmat voivat nousta lajin huipulle ammattilaisliigoihin. Laji vaatii loistavaa kehonhallintaa, koordinaatiokykyä, pelisilmää, itsekuria rangaistuksilta välttymiseksi ja tietysti erinomaista kuntoa. Tiesitkö, että ammattitason otteluissa pelaaja juoksee yhden ottelun aikana keskimäärin jopa 15 kilometrin edestä?

Elektroninen urheilu

E-urheilu eli elektroninen urheilu poikkeaa tällä listalla merkittävästi muista lajeista. Joidenkin mielestä se ei ole urheilua ensinnäkään, mutta viime vuosina yhä useammat ovat hyväksyneet sen osaksi urheilumaailmaa siinä missä minkä tahansa muunkin lajin. Noustakseen ammattilaistasolle pelaajilta vaaditaan samankaltaisia taitoja kuin urheilussa yleensäkin, kuten silmän ja käden koordinaatiokykyä, reaktionopeutta ja sinnikästä harjoittelua.

esports

Elektroninen urheilu käsittää suuren joukon eri pelejä, joista Suomessa tunnetuimpiin lukeutuvat Dota 2, CS:GO ja League of Legends. Maailmalla näitä pelejä harrastavat miljardit ihmiset, ja elektronisen urheilun saralla ammattilaisten pelejä seuraa enemmän tai vähemmän tiiviisti valtava joukko penkkiurheilijoita. Myös urheiluvedonlyönnissä elektroninen urheilu saavuttaa vuosi vuodelta yhä enemmän suosiota. Esimerkiksi William Hill tarjoaa jopa satoja vedonlyöntikohteita, joka on houkutellut vedonlyönnin pariin aivan uudenlaisen pelaajakunnan.

Kriketti

Kriketin sijoittuminen kärkisijoille voi tulla monelle yllätyksenä, sillä laji on jäänyt meillä Suomessa ja Euroopassa yleensäkin varsin tuntemattomaksi. Kriketin katsojakunta keskittyykin voimakkaasti tiettyihin maihin, joissa sillä on valtavan suuri asema. Koska esimerkiksi maailman väkirikkaimpiin maihin lukeutuvissa Intiassa, Pakistanissa ja Etelä-Afrikassa krikettiä seurataan todella tiiviisti, on lajilla kuitenkin useiden miljardien fanien joukko. Olympialaisissa kriketti on nähty kuitenkin ainoastaan kaksi kertaa — Ateenan olympialaisissa vuonna 1890 ja sen jälkeen vielä Pariisin olympialaisissa vuonna 1900.

Koripallo

Jokainen on todennäköisesti jossain vaiheessa elämäänsä kokeillut pelata koripalloa. Laji näyttää päällisin puolin helpolta, mutta kentällä pallon kanssa taituroiminen vaatii urheilijalta loistavaa fyysistä kuntoa ja pelisilmää, jonka vuoksi lajin seuraaminen onkin niin mielenkiintoista. Jo yksistään Pohjois-Amerikassa, Kiinassa ja Filippiineillä koripalloa seuraa aktiivisesti noin kolme miljardia fania, joka asettaa lajin kiistatta maailman suosituimpien urheilulajien kärkikastiin. Hauska fakta koripalloon liittyen: Koripalloliiga NBA:ssa pelaavien pelaajien keskimääräisen pituuden on kerrottu olevan jopa 1,98 m!

basketbal

Photo by Unsplash, Pexels