kiina puhutuin kieli

Maailman puhutuimmat kielet

Maailman puhutuimmat kielet ovat kiina ja englanti. Kiina on myös maailman puhutuin kieli, kun tarkastellaan vain äidinkielenä puhuvia henkilöitä.

Maailman puhutuimmat kielet

Maailman puhutuimmat kielet ovat kiina ja englanti. Sekä kiinaa että englantia puhuu noin 1,3 miljardia henkilöä. Kiinaa puhuvia on aavistuksen enemmän, mutta ero näiden kahden kielen välillä on hyvin pieni.

Seuraavassa on listattuna top 10 maailman puhutuimmat kielet. Lista sisältää myös ihmiset, jotka puhuvat ko. kieltä muuten kuin äidinkielenään:

 1. Kiina (mandariinikiina) – noin 1,3 miljardia puhujaa
 2. Englanti – noin 1,27 miljardia puhujaa
 3. Hindi – noin 600 miljoonaa puhujaa
 4. Espanja – noin 550 miljoonaa puhujaa
 5. Arabi – noin 495 miljoonaa puhujaa
 6. Ranska – noin 300 miljoonaa puhujaa
 7. Bengali – noin 265 miljoonaa puhujaa
 8. Portugali – noin 250 miljoonaa puhujaa
 9. Venäjä – noin 255 miljoonaa puhujaa
 10. Saksa – noin 230 miljoonaa puhujaa

Kiinan kieli (tai tarkemmin sanottuna mandariinikiina) on maailman eniten puhuttu kieli, ja sitä puhuu 1,3 miljardia ihmistä. Suurin osa kiinan puhujista asuu luonnollisesti Kiinassa, mutta kiinaa puhutaan myös monissa muissa maissa.

Taiwanissa kiina on virallinen kieli, ja sitä puhuu noin 23 miljoonaa ihmistä. Myös Singaporessa, Hongkongissa ja Macaossa kiina on yksi virallisista kielistä. Kiinaa puhutaan myös laajasti monissa maissa, joissa on kiinalaisia yhteisöjä, kuten Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Malesiassa, Indonesiassa ja Thaimaassa.

kiinan kieli

Kiinan kielen puhujien määrä ja sen laaja käyttö ympäri maailmaa tekevät siitä tärkeän kielen niin liike-elämässä kuin kulttuurissakin. Myös maailman yleisimmät sukunimet tulevat Kiinasta.

Maailman puhutuimmat kielet äidinkielen perusteella

Kiina on myös maailman puhutuin kieli, kun tarkastellaan vain äidinkielenä puhuvia henkilöitä. Kiinaa puhuu äidinkielenään noin 918 miljoonaa henkilöä.

Alla on top 10 -lista maailman puhutuimmista kielistä äidinkielen perusteella.

 1. Kiina (mandariinikiina) – noin 918 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 2. Espanja – noin 460 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 3. Englanti – noin 379 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 4. Hindi – noin 341 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 5. Arabi – noin 315 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 6. Portugali – noin 221 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 7. Bengali – noin 200 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 8. Venäjä – noin 154 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 9. Japani – noin 128 miljoonaa äidinkielenään puhujaa
 10. Punjabi – noin 100 miljoonaa äidinkielenään puhujaa

Monille voi tulla yllätyksenä, että espanjan kieli on kiinan jälkeen eniten puhutuin kieli – ei englanti. Muista, että nyt huomioidaan vain äidinkielenään ko. kieltä puhuvat henkilöt.

Espanjan kieltä puhutaan Espanjan lisäksi myös monissa muissa maissa, joista suurimmat ovat Meksiko, Kolumbia, Argentiina ja Peru. Espanjaa puhutaan paljon myös Chilessä, Ecuadorissa, Keskiamerikassa, Karibian alueella, Guineassa. Espanjan kieli on myös yksi virallisista kielistä Yhdysvalloissa.

espanjan kieli

Englantia puhutaan eniten Yhdysvalloissa, jossa noin 225 miljoonaa ihmistä puhuu sitä äidinkielenään. Englannin kieltä puhutaan myös Isossa-Britanniassa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Etelä-Afrikassa.

Englantia käytetään myös monissa muissa maissa, joissa se on yksi virallisista tai vallitsevista kielistä, kuten Intiassa, Pakistanissa, Nigeriassa, Filippiineillä, Singaporessa ja useissa Karibian alueen maissa.