maailman kallein juusto pule

Maailman kallein juusto on peräisin serbialaisesta aasista

Maailma on täynnä juustoja. Monet tunnetuista ja arvostetuista juustoista tulevat Italiasta, Ranskasta sekä Englannista. Moni ei kuitenkaan tiedä, että maailman kallein juusto on peräisin Serbiasta ja aasista! Juusto on nimeltään pule, joka tarkoittaa serbian kielellä varsaa. Mikä tekee tästä juustosta niin arvokkaan?

Pule on peräisin sadasta balkanilaisesta aasiasta, jotka laiduntavat Belgardin lähistöllä sijaitsevalla Zasavican luonnonsuojelualueella. Aasien maitoa tarvitaan 25 litraa yhden juustokilon valmistamiseksi, ja yhdestä aasiasta voidaan lypsää kerrallaan vain 0,2 litraa. Mitään koneita ei ole saatavilla, joten lypsentä tehdään käsityönä. Kyseinen maito sisältää 60-kertaisen määrän C-vitamiinia lehmänmaitoon verrattuna sekä anti-allergeeneja.

Zasavican suojelualueen johtaja kertoi Reutersille vuonna 2012, että juustosta voisi todennäköisesti pyytää 4000-5000 dollaria per kilo. Koska vastaavaa tuotetta ei maailmalla ole, tuottajat voivat määrät hinnan täysin vapaasti. Tällä hetkellä juustoa myydään noin 1000 euron hintaan per kilo. Juusto on tilattava suoraan Zasavican verkkosivuilta, sillä tuotetta ei viedä maailmalle jälleenmyyntiin. 50 gramman pakkaus maksaa 6000 Serbian dinaaria eli noin 50 euroa!

Lähde: serbia.com | Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *