listerine

Listerine suuvesi oli 1800-luvulla kirurginen desifiointiaine

Listerine on monelle tuttu suuvesimerkki, jota mainostetaan Yhdysvalloissa sloganilla ”Tappaa bakteereita, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä”. Listerinen nimi on peräisin antiseptisen kirurgian pioneerilta Joseph Listeriltä.

Brittiläinen Lister oli kiinnostunut mikrobisista infektioista ja hän esitteli vuonna 1865 kuinka karbolihappo kirurgisissa sidosaineissa vähentäisi merkittävästi leikkauksen jälkeisiä tulehdusinfektoita. Listerin työ puolestaan inspiroi amerikkalaista Joseph Lawrencea, joka kehitti näiden tietojen perusteella alkoholipohjaisen kaavan kirurgiseen antiseptiseen aineeseen, joka sisälsi eukalyptolia, mentolia, metyylisalisylaattia ja tymolia (sen tarkka koostumus on kaupallinen salaisuus).

Lawrence nimesi hänen antiseptisen aineensa Joseph Listerin kunniaksi Listerineksi. Tämä kuuluisa aine, johon nykyinen Listerine-suuvesi perustuu, kehitettiin vuonna 1879.

Lawrence toivoi, että hän olisi voinut edistää Listerinen käyttöä sekä yleisenä bakteerien tappajana eli germisidinä että kirurgisena anstiseptisenä aineena. Hän lisensoi kaavan paikallisella apteekkarilla Jordan Lambertilla ja Lambert puolestaan aloitti Lambert Phamacal Companyn, joka lähti markkinoimaan Listerineä. Sitä mainostettiin hammaslääkäreille suun hoitotuotteeksi vuonna 1895 ja se oli samalla ensimmäinen ilman reseptiä saatavilla oleva suuvesi Yhdysvalloissa. Vuonna 1914 siitä tuli erittäin tunnettu merkki läpi Yhdysvaltojen sen erittäin agressiivisen mainoskampanjan ansiosta.

Listerinen mainoksissa oli nuoria ja naisia ja miehiä, jotka olisivat halunneet mennä naimisiin, mutta eivät kyenneet siihen, koska heidän puolisoehdokkaan henki haisi niin pahalle. Pahanhajuista hengitystä ei ennen Listerinen markkinointikampanjoita pidetty mitenkään ongelmallisena, vaan kyseessä oli tavanomainen asia.

Lähde: Wikipedia | Kuva: Mike Mozart [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons