hummus

Libanonilaiset valmistivat jättimäisen hummusannoksen päästäkseen Guinessin ennätystenkirjaan

Libanonilaiset haluavat saada kunnian hummuksesta itselleen. Hummuksen alkuperä on ollut vanha väittelyn aihe ja eri osapuolten mukaan sitä on ensin viljelty Pohjois-Intiassa tai Nepalissa. Myös Israel on markkinoinut ja myynyt ympäri maailmaa hummusta israelilaisena.

Väittely hummuksen alkuperästä huipentui vuonna 2008 nyt jo legendaariseen hummussotaan, jolloin Libanon syytti Israelia hummuksen omimisesta. Heidän mielestään hummuksesta tuleva julkisuus, raha ja perintö kuuluu Libanonille eikä Israelille. Libanon haastoi Israelin oikeuteen ruoan tekijänoikeuksien loukkaamisesta. Libanonin hallitus vetosi EU:hun, jotta se tunnustaisi hummuksen libanonilaiseksi. Tämä ei kuitenkaan johtanut mihinkään.

Libanon ei kuitenkaan luovuttanut, vaan alkoi miettimään muita keinoja saada viesti hummuksen libanonilaisista juurista välitettyä maailmalle. Vuonna 2009 Fadi Abboud, Libanonin turismiministeri päätti, että tehokkain tapa ratkaista asia olisi tehdä niin iso lautasellinen hummusta, että se pääsisi Guinessin maailmanennätysten kirjoihin.

Libanonissa aloitettiin valtaisan hummusannoksen valmistus ja tuo 2000 kg:n painoinen hummuslautanen pääsi kuin pääsikin Guinessin kirjaan. Tähän kuitenkin tuli nopeasti vastaus Israelilta, joka valmisti 4000 kg:n annoksen hummusta lautaselle, jonka halkaisija oli 6,5 metriä. Libanon ei taaskaan luovuttanut, vaan vuonna 2010 se nokitti 10 452 kg:n hummusannoksella ja maa pitää suurimman hummusannoksen maailmanennätystä yhä vielä tänä päivänäkin.

Tämä ei kuitenkaan ole lopettanut väittelyä hummuksen alkuperästä, sillä viimeisimpien teorioiden mukaan hummus olisi alun perin ollut egyptiläisten kehittämää.

Lähde: BBC | Photo by Naim Benjelloun from Pexels