lentokone happinaamari

Lentokoneen happinaamareita ei ole kytketty happisäiliöön

Jokainen lentomatkustaja käy nykyään läpi lentokoneen turvallisuusdemonstraation ennen liikkeellelähtöä. Yksi turvallisuusohjeista koskee koneissa olevia happinaamareita, jotka tulevat automaattisesti esiin matkuastamon yläpaneelista.

Happinaamarit tulevat automaattisesti esille silloin, jos matkustamon ilmanpaine laskee äkillisesti. Lähes jokainen lentomatkustaja todennäköisesti olettaa, että koneesta löytyy näihin naamareihin kytketty säiliö varahappea. Näin ei kuitenkaan ole.

Jokainen happinaamari on kytketty pieneen generaattoriin, joka luo happea kemiallisen reaktion avulla. Tämä on huomattavasti taloudellisempi tapa tuottaa happea kuin suuri säiliö, joka olisi oltava raskastekoista metallia sen sisällä olevan paineen johdosta. Happisäiliö tuottaa myös todella paljon lämpöä, mikä on aiheuttanut myös vakavia lento-onnettomuuksia.

Varahappeen liittyy myös toinen mielenkiintoinen fakta; sitä riittää vain noin 12-15 minuutiksi. Generaattoreiden ideana on tuottaa happea sen aikaa, että miehistö saa laskettua sellaiseen korkeuteen, jossa hengittäminen onnistuu helpommin. Koneet lentävät nykyisin noin 10 kilometrin korkeudessa, josta se pitäisi saada noin kolmeen kilometriin.

Happinaamarit ovat elintärkeitä tilanteessa, jossa matkustamon happi alkaa vähentyä. Hypoxia eli hapen niukkuus saa matkustajan menettämään nopeasti tajuntansa sekä aiheuttaa aivovaurion (tai kuoleman).

Muista siis laittaa happinaamari aina ensin itsellesi, kuten turvallisuusdemonstraatiossa neuvotaan. Onneksi tähän tilanteeseen joutuminen on hyvin, hyvin epätodennäköistä: happinaamareita tarvitaan kerran sataa miljoonaa lentotuntia kohden.

Lähde: Telegraph | Kuva: Pixabay