pizza

Laszlo Hanyecz osti kaksi pizzaa 10.000 Bitcoinilla

Bitcoin on maailman tunnetuin kryptovaluutta, jonka perustamisesta tuli äskettäin kuluneeksi 10 vuotta. Bitcoinin kurssihuippu nähtiin joulukuussa 2017, jolloin virtuaalivaluutan arvo nousi 20.000 dollariin saakka. Tällä hetkellä kurssi on hieman alle 4.000 dollaria.

Näihin lukuihin verrattuna voi tuntua hullulta, että Laszlo Hanyecz -niminen mies maksoi aikoinaan 10.000 Bitcoinia vain kahdesta pitsasta! Lättyjen hinnaksi tulisi nykyiselläkin kurssilla vaatimattomat 20 miljoonaa dollaria per pizza!

Kyseinen tilaus tapahtui 22. toukokuuta vuonna 2010. Nykyisin tätä päivää kutsutaan Bitcoin-yhteisössä nimellä Pizza Day eli Pizzapäivä. Tuohon aikaan Bitcoinien arvo oli vain joitain senttejä, eli 10.000 Bitcoinia sai vaihdettua noin 41 dollariksi. Monet lähettelivät satoja tai jopa tuhanseja Bitcoineja kavereilleen ilmaiseksi. Miljoonia Bitcoineja on yhä kateissa noilta ajoilta, kun ihmiset unohtivat niitä vanhojen tietkokoneidensa kiintolevyille.

Bittirahan vaihtaminen euroiksi tai dollareiksi ei ollut helppoa, kun maksupäätteitä ja palveluita ei ollut vielä olemassa. Laszlo Hanyecz halusi ostaa Bitcoinien avulla kaksi pizzaa ja kyseli Bitcointalk-foorumilla halukkaita henkilöitä vaihtokauppaan otsikolla Pizza for bitcoins? Lopulta operaatio onnistui, ja Laszlo sai kaksi lättyä paikallisesta pizzeriasta!

Kyseessä oli Bitcoinin historian ensimmäinen transaktio, jossa ko. virtuaalirahalla ostettiin reaalimaailman tuotteita.

Yllä olevassa kuvassa ovat 10.000 Bitcoinia maksaneet pizzat. Herkulliselta näyttää, eikä niissä taida olla edes ananasta!

Laszlo Hanyecz pääsi Bitcoinin historiaan uudelleen pizzojen avulla kerran vuonna 2018. Hän sai kunnian suorittaa historian ensimmäisen pizzaoston käyttäen uutta salamaverkkoteknologiaa.

Kuva: Pexels, Wikipedia