televisio

Lasse Pöysti juonsi ja ohjasi Suomen ensimmäisen televisiolähetyksen

Television historia ulottuu 1880-luvulle, jolloin saksalainen insinööri Paul Nipkow kehitti kuvan hajottimen. Tämän jälkeen teknologiaa kehitettiin eri puolella maailmaa. TV-lähetyksiä kokeiltiin 1920-luvulla Yhdysvalloissa, Englannissa ja Saksassa. Käytännössä televisio oli kehittyneempi versio radiosta.

Vastaanottimet olivat aluksi kalliita ja ohjelmaa oli vähän. Televisio oli vain rikkaiden omaisuutta. Lähetystoiminta alkoi toden teolla laajentua 2. maailmansodan jälkeen. Suomessa kehitystä ja kokeiluja alkoi tapahtua 1950-luvulla, jolloin nähtiin historian ensimmäinen televisiolähetys.

Kyseessä oli 24. toukokuuta vuonna 1955, jolloin Radioinsinööriseuran Televisiokerho järjesti Suomen ensimmäisen TV-lähetyksen. Sen juontajana sekä ohjaajana toimi tunnettu näyttelijä Lasse Pöysti. Miehen osallistuminen oli sattuma, sillä Pöysti hälytettiin apuun viime hetkellä.

Vastaanottimia oli tuohon aikaan Suomessa vain 15 kappaletta, ja ohjelman sisältö oli seuraava:

Lasse Pöystin juontamassa iltamassa esiintyivät Polyteknikkojen kuoro, englantilainen hypnotisoija Mr. Watson, Rauha Rentola ja Maikki Länsiö, Helena Vinkka sekä Kipparikvartetti. Viihteen lisäksi ohjelmassa oli myös asiaa: professori J. Jauhiainen esitti tervehdyssanat, Viestintäsäätiön apurahat jaettiin ja lopuksi saatiin myös uutiskatsaus ja säätiedotus.

Watson-hypnotisoija aiheutti ensin huolta lähetyksen tuottajissa: mitä jos vastaanottimen ääressä olevat ihmiset hypnotisoituvat oikeasti? Joukkohypnoosilta kuitenkin vältyttiin, ja lähetys sujui muutenkin hyvin.

Pöysti sai palautetta Hufvudstadsbladetin arvostelussa siitä, ettei katsonut kameraan. Hän oli saanut ennen lähetystä elokuvanäyttelijöiltä ohjeen olla katsomatta kameraan. Televisio-ohjelmassa tämä ei kuitenkaan toimi, vaan juontajan on nimenomaan katsottava kohti kameraa.

Säännölliset TV-lähetykset alkoivat Suomessa vasta vuonna 1957. Tuolloin perustettiin myös MTV eli ”maikkari”, joka vuokrasi aluksi YLE:n ohjelma-aikaa. MTV siirtyi lopullisesti omalle kanavalleen vasta vuonna 1993.

Lähde: Yle, koudata.fi | Photo by Ajeet Mestry on Unsplash