kirahvi

Kirahvit nukkuvat vain 30 minuuttia päivässä

Kirahvit ovat mielenkiintoisia eläimiä, jotka elävät luonnonvaraisena vain Afrikan savanneilla Saharan eteläpuolisilla alueilla. Ne ovat planeettamme korkeimpia maanisäkkäitä, joiden kaula yltää jopa 5,5 metrin korkeuteen.

Kirahvien valtava koko aiheuttaa niille monenlaisia haasteita, joista suurin liittyy eläimen laskeutumiseen maan tasalle. Kirahvin pitkä kaula ja pitkälle yli 1000 kilon paino aiheuttavat sen, että eläimen on erittäin vaikeaa ja hidasta nousta takaisin ylös.

Tämä johtaa siihen, että kirahvit viettävät lähes koko elämänsä ajan seisaaltaan. Tästä syystä ne eivät laskeudu maan pinnalle edes nukkumaan kuin pieneksi hetkeksi. Usein kirahvit nukkuvat myös lyhyitä, muutaman minuutin pätkiä, seisaaltaan.

Veden juonti on yhtä lailla ongelmallista, sillä kirahvin kaula ei ylety riittävän alas sen jalkojen ollessa normaalissa asennossa. Kirahvit saava suurimman osan tarvitsemastaan vedestä lehdistä ja muista kasveista, joita ne syövät.

Kirahveilla on myös muita mielenkiintoisia ominaisuuksia. Sen kieli on lähes 50 cm pitkä, mikä auttaa kirahvia keräämään kaikki syötäväksi kelpaava myös korkeilta puiden latvoista. Sen sydän on myös valtava, peräti 11 kiloa, mikä on suurempi kuin millään muulla maanisäkkäällä.

Lieneekö vähäinen unen määrä yksi syy, mutta kirahvit elävät luonnossa vain noin 20-25 vuotiaiksi.

Kuva: David Mark from Pixabay | Lähde:  Nat Geo, Thomsonsafaris.com