ruuti

Kiinalaiset keksivät ruudin etsiessään eliksiiriä ikuiseen elämään

Ruudin keksintö yli 1000 vuotta sitten oli yksi maailman mullistavia tapahtumia. Se muutti sodankäynnin luonteen ikuisiksi ajoiksi tarjoten armeijoiden käyttöön uusia ja voimakkaampia aseita.

Nykyisin ollaan melko yksimielisiä siitä, että ruuti keksittiin 800-luvulla Kiinassa. Se syntyi kuitenkin aivan toisenlaisen prosessin sivutuotteena. Kiinalaiset alkemistit etsivät nimittäin Tang-dynastian aikaan epätoivoisesti ”elämän eliksiiriä”, eli lähdettä ikuiseen nuoruuteen.

Alkemistit törmäsivät kokeissaan räjähtävään aineeseen, joka oli hiilen, salpietarin ja sulfaatin yhdistelmä. Nämä kolme ainetta tarvitaan mustan ruudin valmistamiseksi. Salpietaria ja sulfaattia oli käytetty kiinalaisessa lääketieteessä jo satojen vuosien ajan. Tästä johtuen kyseisiä aineita tutkittiin kiivaasti elämää pidentävän eliksiirin löytämiseksi.

Aluksi ruutia käytetiin ilotulitteissa ja ihmisten viihdyttämiseen. Jatkokokeiden avulla alkemistit kasvattivat ruudin räjähdysvoimaa ja ymmärsivät nopeasti sen hyödyt myös sodankäynnissä. Noin sata vuotta ruudin keksimisen jälkeen sitä ryhdyttiin käyttämään toden teolla myös sotatarkoituksissa. Ensin aseina olivat mm. tulinuolet ja raketit, jonka jälkeen kehitettiin kanuunoita sekä musketteja.

Kiinalaiset onnistuivat pitämään ruudin salassa jonkin aikaa, mutta lopulta se levisi Eurooppaan 1200-luvulla. Tämän jälkeen alkoi nopea tuliaseiden kehitys, mikä mullisti sodankäynnin myös Euroopassa.

Ikuisen elämän eliksiiriä etsineet alkemistit kehittivätkin lopulta yhdistelmän, josta tuli elämän tuhoaja miljoonille ihmisille.

Alkemistit olivat työn touhussa 700-800 luvulla myös Lähi-idässä. Heidän tavoitteenaan oli kullan valmistaminen kemiallisten reaktioiden avulla halvemmista metalleista. Egyptin faaraoiden alkemistit olivat yrittäneet myös samaa jo ennen ajanlaskun alkua.

Euroopassa alkemia levisi laajemmin, kun ristiretkiltä palaavat ritarit toivat mukanaan Lähi-idän alkemistien kirjoituksia. Se yleistyi toden teolla 1500-luvulla, jolloin useat hallitsijat alkoivat kiinnostua kullan valmistamisesta.

Lähde: gbtimes.com | Kuva: pixabay