mistä sana ketsuppi tulee

Ketsuppi oli alun perin kiinalainen kalakastike

Ketsuppi on nykyään käytössä jokaisessa kotitaloudessa. Esim. ranskalaiset perunat ilman ketsuppia kuulostaa lähestulkoon mahdottomalta ajatukselta! Mutta tiedätkö, mistä sana ketsuppi tulee? Moni voi mieltää ketsupin olevan italialainen tuote, johtuen maan kuuluisista pitsoista sekä tomaattikastikkeista. Näin ei kuitenkaan ole, sillä tomaatit eivät liity alkuperäiseen ketsuppiin millään tavalla.

Sana ketsuppi on peräisin kiinalaisesta sanasta kê-chiap, jolla paikallisten tekemää kastiketta kutsuttiin 1600-luvulla. Suomennettuna sana tarkoittaa fermentoitua kalaa. Kastike levisi Kiinasta myös Malesiaan ja Singaporeen, jossa sitä kutsuttiin nimellä kicap tai kecap. Siellä ketsuppi tarttui englantilaisten kauppiaiden matkaan, ja sana ketchup sitä myöten englannin kieleen.

Kun ketsuppi rantautui kauppalaivojen mukana Eurooppaan, sitä valmistettiin ensin ostereista, anjoviksesta, sienistä ja pähkinöistä. Vielä tuohon aikaan tomaattia luultiin myrkylliseksi, ja sitä käytettiin lähinnä koristekasvina.

Ketsuppi muuttui tomaattikastikkeeksi vasta 1800-luvulla. Yksi syy tähän oli tomaatin hyvä säilyvyys vaativimmissakin olosuhteissa. Tomaattiketsuppi oli tästä huolimatta kirjaimellisesti myrkkyä sen alkuaikoina ja oivallinen kasvualusta bakteereille. Punainen väri saatiin usein aikaan kivihiilitervalla, joka on todettu myrkylliseksi ja syöpää aiheuttavaksi.

Ketsuppi levisi 1800-luvun suuren muuttoaallon myötä Amerikkaan. Siellä yhdysvaltalainen Henry J. Heinz alkoi valmistaa parempaa ja vähemmän kemikaaleja sisältävää ketsuppia. Heinz-ketsuppi on vielä tänäänkin yksi suosituimmista ketsuppibrändeistä, ja tomaatti on vakiinnuttanut asemansa ketsupin raaka-aineena.

Kuva: Pexels | Lähde: is.fi