kasvi

Kasvi tuntee kun kosket sitä

Monet pitävät kasveja täysin passiivisina osina luontoa, mutta kasvien on todettu olevan paljon aktiivisempia ja älykkäämpiä kuin usein ajatellaan. Kasvien tutkimus on melko nuori tieteenala, mutta jo nyt kertyneet havainnot osoittavat, että kasvit pystyvät haistamaan, maistamaan ja viestimään lähes kuin eläimet.

Esimerkiksi Yhdysvaltalaisen Ricen yliopiston tutkijat ovat todenneet, että kun kasvia kosketellaan, niiden puolustusjärjestelmä aktivoituu. Kasvit alkavat tuottaa jasmonaatti-nimistä kemikaalia, millä ne tavallisesti puolustautuvat haitallisia hyönteisiä vastaan. Kasveille on siis hyötyä tuntea kosketus, sillä kun sille haitallinen hyönteinen lennähtää kasvin päälle syömään tai munimaan sen lehden päälle, se pystyy tuntemaan hyönteisen painon ja varustaumaan jasmonaatilla.

Kasvi siis tuntee myös kun kosketamme sitä tai jos polulla kulkiessamme ne osuvat kenkiimme, housuihimme tai käsiimme. Tämän voi konkreettisesti huomata esimerkiksi lihansyöjäkasveissa ja mimoosoissa. Kun lihansyöjäkasvin (kuvassa) tai mimoosan kukintoon lennähtää hyönteinen ne sulkevat äkkiä kukkansa.

Kasvit eivät kuitenkaan tunnista onko niihin koskenut ihminen, eläin tai vaikkapa tuuli. Esimerkiksi merenrantojen kasvit, joita tuuli jatkuvasti heiluttaa, tuottavat paljon enemmän jasmonaattia kuin muut kasvit. Jasmonaatin tuottaminen aiheuttaa myös sen, että kasvin pituuskasvu heikkenee, mutta se tulee myös sitkeämmäksi.

On myös todettu, että jos laboratoriossa kosketellaan kasveja usein, niistä tulee lyhyempiä kuin kasveista, joihin ei ole koskettu. Tämän vuoksi myös tuulisten paikkojen kasvit ovat lyhyempiä kuin suojaisemmilla paikoilla kasvavat.

Lähde: Tiede | Kuva: H. Zell [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons, sohail na from Pexels