Käsimerkit ja käsimerkkien selitykset
Käsimerkit ovat olleet tärkeä osa kommunikaatiota ihmiskunnan historiassa. Sotilastervehdys eli käden vetäminen lippaan on yksi tunnetuimmista käsimerkeistä. Peukun ylös tai alas näyttäminen ymmärretään kaikkialla maailmassa. Kättely kuuluu ehdottomasti historian vanhimpiin käsimerkkeihin.
Keskisormen näyttäminen on tullut varmasti tutuksi jokaiselle kouluikäisenä. Sormien laittaminen ristiin on ollut jo satoja vuosia vanha perinne, joka on yhä voimissaan. Peukalon ja etusormen muodostama ympyrä on yleisesti tunnettu ”OK” käsimerkkinä.
Käsimerkkien historia
Käsimerkit ovat olleet tärkeä osa kommunikaatiota ihmiskunnan historiassa. Ne ovat auttaneet ihmisiä viestimään toistensa kanssa silloin, kun he eivät ole voineet käyttää puhuttua tai kirjoitettua kieltä.
Käsimerkkejä käytettiin ensimmäisen kerran todennäköisesti jo kivikaudella, jolloin ihmisten oli keksittävä keinoja kommunikoida toistensa kanssa. Ensimmäiset käsimerkit olivat yksinkertaisia eleitä, joilla ilmaistiin perustarpeita, kuten nälkää, janoa tai väsymystä. Tämä kehitys jatkui ja käsimerkkien käyttö monipuolistui ajan myötä.
Käsimerkkien käyttöä on dokumentoitu myös muinaisissa sivilisaatioissa. Esimerkiksi Egyptissä käytettiin käsimerkkejä, joilla merkittiin kirjoituksen puutteessa erilaisia sanoja ja käsitteitä. Myös muinaisessa Kiinassa käytettiin käsimerkkejä erityisesti armeijan ja sotilaiden välisessä kommunikoinnissa.
Keskiajalla käsimerkkien käyttö lisääntyi erityisesti kirkon piirissä. Käsimerkkejä käytettiin liturgisessa musiikissa ja rukouksissa, ja niitä käytettiin myös kommunikoinnissa kuurojen ja kuulovammaisten kanssa.
Nykyään käsimerkkejä käytetään yleisesti erityisesti viittomakielissä, jotka ovat kuurojen ja kuulovammaisten käyttämiä kieliä. Käsimerkit ovat myös tärkeä osa monia urheilulajeja, kuten jalkapalloa ja jääkiekkoa, joissa niitä käytetään tuomaritoiminnassa ja kommunikoinnissa pelaajien ja valmentajien kanssa.
Seuraavaksi artikkelissa käydään läpi tunnetuimpia käsimerkkejä.
Sotilaiden käsimerkit eli sotilastervehdys
Sotilastervehdys eli käden vetäminen lippaan on yksi tunnetuimmista käsimerkeistä. Tämän käsimerkin alkuperä ei ole varmuudella tiedossa, mutta suositun teorian mukaan se on peräisin keskiajan Ranskasta. Tarinan mukaan ritarit nostivat oikealla kädellä kypärän ristikkonsa ja käynnistivät näin tämän tradition.
On myös argumentoitu, että oikealla kädellä tehtävä sotilastervehdys olisi saanut alkunsa jo Rooman valtakunnan ajoilta.
Todennäköisin selitys vie kuitenkin Englantiin ja 1700-luvulle. Sotilaiden oli tapana ottaa hattu pois päältä tavatessaan korkea-arvoisia upseereja. Hatuista tuli kuitenkin tuohon aikaan todella raskaita, joten tämä ele korvattiin vetämällä käsi lippaan.
Alla olevassa kuvassa on esimerkki brittiläisten sotilaiden historiallisesta tervehdyksestä kämmenpohja edellä.
Nämä sotilaiden käsimerkit ovat kehittyneet 1900-luvulla vielä pykälän eteenpäin sellaiseksi sotilastervehdykseksi mitä Suomen armeijassakin nykyisin käytetään. Eli käsi vedetään lippaan siten, ettei kämmenpohja näy. Tästä esimerkki yllä olevassa kuvassa oikealla. Nämä käsimerkit saivat alkunsa Yhdysvaltain laivastosta.
Syy kämmenpohjan kääntämiseen alaspäin oli se, että laivaston sotilaiden kädet olivat usein mustia ja likaisia. Tällaisen kämmenen esittämistä ei pidetty soveliaana.
Peukku ylös tai alas
Peukun ylös tai alas näyttäminen ymmärretään kaikkialla maailmassa. Peukalo alas tarkoittaa huonoa tai hylättyä, kun taas peukalo ylös signaloi hyväksyntää ja kannatusta.
Tiesitkö, että näiden tunnettujen käsimerkkien selitykset ovat itse asiassa päinvastaiset? Peukun näyttäminen on nimittäin peräisin Rooman valtakunnan gladiaattoritaisteluista. Peukku ylös ei tarkoittanut siellä todellakaan hyvää asiaa vaan hävinneen gladiaattorin kuolemaa!
Alla oleva kuuluisa taulu Pollice Verso (1872) kuvaa hyvin tätä tilannetta. Sen nimi tarkoittaa käännettyä peukaloa.
Taistelun jälkeen yleisöltä kysyttiin, haluaako se hävinneen gladiaattorin kuolevan. Jos yleisön käsimerkit näyttivät peukkua ylös, niin voittaja päätti häviäjän elämän. Peukku alas tarkoitti taas miekan laittamista tuppeen.
Vuosisatojen kuluessa näiden käsimerkkien selitykset ovat kuitenkin vaihtuneet. Peukku ylös on universaalisti tarkoitettu positiiviseksi ilmaisuksi. Peukku alas on puolestaan negatiivinen signaali.
Kättely
Kättely kuuluu ehdottomasti historian vanhimpiin käsimerkkeihin. Käsimerkit eivät välttämättä ole vain etäisyyden päästä tehtyjä signaaleja. Toisen käden koskettaminen kuuluu ehdottomasti myös listalle.
Kättely on tapana niin vanha, että sen alkuperää ei täysin tunneta. Sen historia ulottuu jo satoja vuosia Rooman valtakuntaakin kauemmas. Yksi varhaisimmista esimerkeistä kättelyyn on 800-luvulta ennen ajanlaskun alkua oleva taideteos. Siinä Assyrian kuningas Shalmaneser III kättelee Babylonian kuningasta.
Todennäköisesti kättely on saanut alkunsa luottamuksen, ystävällisyyden ja lojaalisuuden ilmaisuna jo tuhansia vuosia sitten. Näin kättely toimi myös Rooman valtakunnassa.
Käsimerkkien selitykset ovat harvoin täysin yksimielisiä – niin tälläkin kertaa. Suositun teorian mukaan oikean käden ojentaminen oli merkki vastapuolelle siitä, että lähestyit häntä ilman asetta. Ylös- ja alas liike kätellessä puolestaan kertoi, ettei hihassa ole tikaria tai muuta asetta, koska se olisi pudonnut.
Jos listaisimme eniten käytetyt käsimerkit arkielämässä, niin kättely lienee kärkipäässä.
Rivot käsimerkit – keskisormen näyttäminen
Keskisormen näyttäminen on tullut varmasti tutuksi jokaiselle kouluikäisenä. Olisitko uskonut, että tämänkin käsimerkin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse? Näin on!
Keskisormen näyttäminen on peräisin Antiikin Kreikasta. Keskisormi kuvasi penistä, ja sen heiluttelu puolestaan kyseisen ulokkeen työntämistä sinne minne aurinko ei paista. Keskisormen näyttäminen on ollut siis alusta asti hyvin vulgaari ja erittäin mauton käsimerkki.
Tämä ele tunnettiin myös latinan kielellä sanoilla digitus impudicus eli säädytön sormi. Se levisi vuosien kuluessa läpi Euroopan ja löysi tiensä 1800-luvun lopulla myös Amerikkaan italialaisten siirtolaisten mukana.
Sormien laittaminen ristiin
Sormien laittaminen ristiin on ollut jo satoja vuosia vanha perinne, joka on yhä voimissaan. Sormien laittaminen ristiin tarkoittaa yhä hyvän onnen toivomista tai jumalan siunausta. Todennäköisesti nämä käsimerkit ovat tarkoittaneet samaa myös historian saatossa.
Ilmeisesti sormet laitettiin aikoinaan ristiin toisen henkilön kanssa hyvän onnen toivomisen yhteydessä. Aikojen saatossa tämä ele kehittyi niin, että henkilö risti ainoastaan omat sormensa.
Nämä käsimerkit ovat olleet osa myös kristittyjen signaaleja toisilleen kristinuskon alkuaikoina. Tuohon aikaan kristityt olivat vainojen kohteena, joten he kehittivät erilaisia käsimerkkejä kertoakseen salaa vastaantulijoille olevansa kristittyjä.
Sormien laitto ristiin on ollut jo kauan referenssi kristinuskon rististä.
OK-merkki
Peukalon ja etusormen muodostama ympyrä on yleisesti tunnettu ”OK” käsimerkkinä. Tämä ele on peräisin Yhdysvalloista, ja sen alkuperä on epäselvä. Jotkut uskovat, että se tuli käyttöön 1800-luvun lopulla, kun rautatieasemien virkailijat käyttivät sitä ilmaisemaan, että kaikki oli kunnossa junan lähtiessä.
Nykyään tätä ele käytetään ympäri maailmaa ilmaisemaan hyväksyntää, suostumusta tai että kaikki on kunnossa. On kuitenkin tärkeää huomata, että käsimerkkien merkitys voi vaihdella eri kulttuureissa tai tilanteissa. Esimerkiksi joissakin maissa, kuten Brasiliassa ja Turkissa, OK-ele voi olla loukkaava tai merkitä seksuaalista vihjausta
Photo by Jean-Léon Gérôme, Public domain, via Wikimedia Commons, Sgt Andy Malthouse ABIPP, OGL v1.0OGL v1.0, via Wikimedia Commons