Josue Dupon olympiamitali kuollut

Josue Dupon voitti olympiamitalin kuolleena

Josue Dupon on vuosina 1864-1935 elänyt belgialainen taiteilija, joka pääsi olympiakisojen historiaan varsin uskomattomalla tavalla. Doupon voitti nimittäin pronssimitalin vuoden 1936 kesäolympialaisissa, vaikka oli kuollut edellisenä vuonna!

Harva tietää, että olympialaisissa olivat aikoinaan mukana myös taidekilpailut. Nämä olivat olympialiikkeen perustajan Pierre de Coubertinin ajatus. Mitaleita jaettiin urheilun innoittamille taideteoksille vuosina 1912-1948. Mukana oli viisi erillistä taiteenalaa: arkkitehtuuri, kirjallisuus, musiikki, maalaustaide sekä kuvanveisto. Myös suomalaiset ovat voittaneet historian aikana viisi olympialaisten taidemitalia.

Taidekilpailujen palkinnot jaettiin hieman poikkeavasti. Yksi taiteilija saattoi osallistua tiettyyn lajiin useilla teoksilla, eikä kaikkia mitaleita jaettu välttämättä lainkaan. Tämä oli tilanne myös vuonna 1936, jolloin kukaan ei voittanut kuvanveistossa kultamitalia. Hopeamitalin sai meksikolainen Luciano Mercante ja pronssi meni belgialaiselle Josue Duponille.

Taiteilijat tekivät teoksensa jo ennen olympialaisia, sillä niiden valmistamiseen kului paljon aikaa. Tämä on myös selitys Duponin tapauksessa. Kun mitalit lopulta jaettiin, taiteilija oli ehtinyt kuolla (lokakuussa 1935). Mitali myönnettiin hänelle siitä huolimatta. Dupon jäi siten historiaan ainoana henkilönä, joka oli kuollut saadessaan olympiamitalin.

Lopulta taidekilpailut äänestettiin pois olympialaisista, koska kilpailijat olivat ammattilaisia, mikä ei ollut olympialaisten sääntöjen mukaista. Vuodesta 1956 alkaen taidekilpailujen tilalle tuli erillinen olympiakisojen kulttuuriohjelma.

Kuva: Pexels

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *