john corcoran

John Corcoran suoritti lukion sekä yliopiston ja toimi opettajana 17 vuotta – osaamatta lukea!

Amerikkalaisen John Corcoranin tarina tuntuu täysin uskomattomalta. Miten ihmeessä lukutaidoton nuori mies valmistui lukiosta ja yliopistosta osaamatta lukea? Ja kaiken lisäksi hän ryhtyi tämän jälkeen opettajaksi!

John Corcoranin ongelmat alkoivat jo nuoressa iässä. Hän ei oppinut lukemaan ala-asteen ensimmäisillä luokilla ja joutui seuraavina vuosina muiden ongelmatapausten seuraan. Vuosi toisensa jälkeen hänet siirrettiin seuraavalle luokalle lukutaidottomana.

Kahdeksannella luokalla Corcoran alkoi hävetä lukutaidottomuuttaan yhä enemmän. Hän oli hyvä urheilussa ja yritti selvitä koulusta läpi hyödyntäen muita avujaan. Corcoran hoiti kotitehtävät yksinkertaisesti: toiset oppilaat tekivät ne hänen puolestaan.

Lukion Corcoran selvitti läpi varsin yksinkertaisilla huijauksilla; hän vaihtoi mm. kokeiden aikana papereita luokkakaverinsa kanssa. Hän sai kuitenkin tämän jälkeen stipendin yliopistoon, ja silloin ongelmat todella alkoivat.

Neuvokas nuorimies ei kuitenkaan luovuttanut. Hän kuului opiskelijayhdistykseen, jolla oli hallussaan vanhoja kokeita. John pyrki valitsemaan myös mahdollisimman paljon kursseja, joihin hän saattoi ottaa mukaan apurin.

Erään kokeen aikana hän kirjoitti taululle kirjoitetut sanat paperille ja ojensi ne ikkunan ulkopuolella odottavalle apurilleen. Hän joutui myös murtautumaan opettajien työhuoneeseen ja varastamaan koepapereita, jotta sai tehtyä niistä lunttilapun ystäviensä avustuksella.

Corcoran valmistui yliopistosta kuin ihmeen kaupalla, mutta miksi ihmeessä hän ryhtyi sen jälkeen opettajaksi? Siihen oli looginen selitys:

“I’d been through high school and college without getting caught – so being a teacher seemed a good place to hide. Nobody suspects a teacher of not knowing how to read.”

Corcoran kursseilla katsottiin paljon videoita sekä käytiin keskusteluita. Hän ei kirjoittanut mitään taululle ja poimi aina luokasta pari fiksua oppilasta apureikseen. Kukaan ei koskaan epäillyt opettajaa.

Vanhempainillat ja vastaavat kokoukset olivat Corcoranille pahimpia paikkoja. Hän oli varautunut erilaisille varasuunnitelmilla, jos joku olisi pyytänyt Corcorania kirjoittamaan taululle. Yksi varasuunnitelma oli sydänkohtauksen feikkaaminen.

John Corcoran oli myös mennyt naimisiin, mutta pitänyt kuin ihmeen kaupalla lukutaidottomuuden salassa myös vaimoltaan. Lopulta salaisuus paljastui, kun hän yritti lukea kirjaa kolmivuotiaalle lapselleen. Corcoran oli tuohon asti keksinyt sadut päästään, mutta lapsen ymmärtäessä tarinoita paremmin, hän jäi vihdoin kiinni.

Lopulta Corcoran opetteli lopulta lukemaan – kahdeksan vuotta sen jälkeen, kun hän oli lopettanut opettajan tehtävissä. Corcoran toimi opettajana 17 vuotta jäämättä koskaan kiinni lukutaidottomuudestaan.

Koko tarina löytyy BBC:n sivuilta osoitteesta bbc.com/news/stories-43700153 | Kuva: Pexels