Jalkapallon punainen ja keltainen kortti ovat peräisin liikennevaloista
Jokainen jalkapallon ystävä tuntee punaisen ja keltaisen kortin, jotka symboloivat ulosajoa sekä varoitusta. Monelle voi tulla yllätyksenä, että kyseiset kortit on otettu käyttöön vasta 1970-luvulta lähtien.
Varoitukset annettiin jalkapallossa ensin suullisesti. Tästä aiheutui ongelmia etenkin arvokisoissa, sillä ottelun tuomari ei välttämättä puhunut kummankaan joukkueen pelaajien kieltä – eikä edes englantia.
Punaisen kortin kehitykseen johtanut tilanne tapahtui vuoden 1966 MM-kisoissa isäntämaa Englannin ja Argentiinan välisessä ottelussa. Reilun puolen tunnin jälkeen Argentiinan kapteeni Antonio Rattin sai varoituksen, jonka hän kyseenalaisti kovaäänisesti. Rattin puhui espanjaa ja erotuomari saksaa, mikä johti tilanteen kärjistymiseen. Lopulta argentiinalaispelaaja ajettiin ulos kentältä todella kiistanalaisen kaaoksen jälkeen.
Samassa ottelussa myös englantilaispelaaja Jack Charlton sai varoituksen, mikä selvisi miehelle vasta seuraavan päivän lehdestä. Tilannetta oli selvittämässä entinen erotuomari Ken Aston. Hän alkoi pohtia, kuinka vastaavat tilanteet voitaisiin estää jatkossa. Eräänä päivänä hän sai ideaan ajaessaan autolla liikennevaloihin.
”As I drove down Kensington High Street, the traffic light turned red. I thought, ’Yellow, take it easy; red, stop, you’re off’.”
Astonin ajettua kotiin hän kertoi tapauksesta Hilda-vaimolleen. Tämä poistui hetkeksi huoneesta ja palasi sitten takaisin kahden pahvilapun kanssa: toinen oli keltainen ja toinen punainen.
Kortit otettiin käyttöön ensimmäisen kerran jalkapallossa vuoden 1970 MM-kisoissa. Myöhemmin varoituskortit on otettu käyttöön myös monessa muussakin lajissa.
Kuva: by Steindy (talk) 13:41, 18 November 2015 (UTC) [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons