Jääkarhun turkki ei ole valkoinen & muita jääkarhufaktoja
Jääkarhun turkki ei ole valkoinen! Tämä fakta yllättää monet ihmiset. Jatka lukemista, niin saat selville minkä värinen turkki oikein on sekä muita mielenkiintoisia faktoja jääkarhuista.
Jääkarhun turkki ei ole valkoinen
Kaikki tunnistavat jääkarhun sen valkoisesta turkista, mutta tämä fakta on itse asiassa virheellinen. Jääkarhun turkki ei ole valkoinen vaan läpinäkyvä! Sen alla oleva karhun nahka on myös väriltään tumma.
Miksi jääkarhun turkki sitten näyttää valkoiselta? Samasta syystä, miksi lumi näyttää valkoiselta meidän silmäämme. Kyse on valon heijastumisesta. Kun auringon valo osuu johonkin, osa siitä imeytyy kohteeseen ja osa heijastuu pois.
Kuiva lumi heijastaa jopa 90 prosenttia auringonsäteilystä. Se näyttää ihmissilmään valkoiselta, koska auringonvalo on myös valkoista eli se sisältää kaikkia aallonpituuksia. Jääkarhun turkki näyttää valkoiselta, koska läpinäkyvät karvat heijastavat lähes kaiken auringonvalon pois.
Jääkarhut ovat merinisäkkäitä
Jääkarhu on pohjoisen pallonpuoliskon arktisilla alueilla elävä saalistaja. Se on jopa kodiakinkarhua suurempi ja näin ollen planeettamme mahtavin maalla elävä lihansyöjä.
Mutta tiesitkö, että jääkarhut luokitellaan esim. delfiinien ja manaattien tapaan merinisäkkääksi? Tämä johtuu luonnollisesti niiden elinympäristöstä arktisten merien läheisyydessä. Lisäksi jääkarhujen ravinto koostuu pitkälti merenelävistä, kuten esimerkiksi hylkeistä.
Jääkarhut ovat loistavia uimareita
Jääkarhut joutuvat usein uimaan hyytävän kylmässä merivedessä etsiessään ravintoa. Tämän takia niiden elimistö on myös sopeutunut uimiseen erinomaisesti vuosien saatossa.
Ensinnäkin jääkarhun tassut ovat valtavan kokoisia, minkä vuoksi ne toimivat tehokkaina räpylöinä vedessä. Se pitää uidessaan takajalkoja usein yhdessä kuin laivan peräsin.
Jääkarhut pystyvät myös uimaan todella pitkiä matkoja, jopa useita tunteja ilman taukoja ja satojen kilometrien matkoja usean päivän aikana. Karhu voi uida vedessä noin 10 km/h vauhtia.
Jääkarhut ovat loistavia metsästäjiä
Jääkarhut elävät hyvin vaikeissa olosuhteissa ympärivuotisen jään ja pakkasen puristuksessa. Arktisilla alueilla on aina pulaa ravinnosta, joten jääkarhun on oltava huippusaalistaja pysyäkseen hengissä.
Nämä pedot voivat haistaa saaliinsa jopa kilometrin päästä. Ne etsivät hajuaistinsa avulla hylkeiden hengitysaukkoja jäässä ja jäävät odottamaan kärsivällisesti saalistaan. Jääkarhu voi havaita hylkeen jopa metrin paksuisen lumi- ja jääkerroksen läpi.
Jääkarhut syövät myös valaiden ja hylkeiden raatoja sekä tarvittaessa piennisäkkäitä, linnunmunia sekä kasvillisuutta.
Jääkarhut pärjäävät jopa kuukausia ilman ruokaa
Joskus metsästys ei tuota arktisilla alueilla tulosta, mutta jääkarhut tulevat onneksi toimeen todella pitkiä jaksoja ilman ruokaa. Niiden metsästyskausi on käytännössä myöhäisestä syksystä alkukesään, jolloin merijäällä voi metsästää.
Kauden ulkopuolella karhu elää pääasiassa oman rasvakerroksensa turvin. Raskaana oleva jääkarhuemo voi olla yli puoli vuotta syömättä, kun se vetäytyy pesäänsä synnyttämään ja imettämään poikaset.
Image Credit: Alan Wilson / CC BY-SA | Lähde: rd.fi, wwf