internetin ensimmäinen valokuva

Internetin ensimmäinen valokuva oli kuva parodiabändistä

Nimi Les Horribles Cernettes ei sano mitään suurimmalle osalle internetin käyttäjistä. Kyseessä on parodiabändi, jonka valokuvasta tuli vahingossa osa internetin historiaa.

Internetin isä on englantilainen tietojenkäsittelytieteilijä nimeltään Tim Berners-Lee. Hän työskenteli 1980-luvun lopulla CERNissä, joka on Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus. Sen nimi tuli monille tutuksi Dan Brownin supersuositun Enkelit & Demonit -romaanin kautta.

Berners-Lee kehitti internetin eli World Wide Webin 1990-luvun taitteessa. Ensin kyseessä oli privaatti verkko, josta tehtiin myöhemmin julkinen. Koska Berners-Lee työskenteli CERNissä, myös maailman ensimmäinen www-sivu oli sen palvelimella: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

Alussa sivut olivat vain tekstipohjaisia, mutta pari vuotta myöhemmin (kesäkuussa 1992) tilanne muuttui. Berners-Lee pyysi valokuvaaja Silvano de Gennarolta kuvaa ”CERNin tytöistä” testatakseen kehittämäänsä internetiä. Gennaro lähetti alla olevan kuvan FTP:llä Berners-Lee:lle:

les horribles cernettes

”CERNin tytöt” ovat siis parodiabändi nimeltään Les Horribles Cernettes. Naiset olivat CERN-tutkijoiden vaimoja sekä assistentteja. Berners-Lee latasi valokuvan internetiin ja teki historiaa. Berners-Lee oli testannut aiemmin myös vektorigrafiikkaa, mutta yllä oleva otos on ensimmäinen internetiin ladattu valokuva – “the first picture ever to be clicked on in a web browser.”

Hauska yhteensattuma: ensimmäinen sähköpostilla lähetetty (11.3.1992) liitetiedosto oli myös kuva parodiabändistä. Sähköpostin lähetti amerikkalainen IT-insinööri Nathaniel Borenstein, ja kuvassa oli hänen bändinsä nimeltään ”the Telephone Chords”.

Lähde: nowiknow.com | Kuva: Pexels